fallback

Борисов: През следващите седмици ще има акции срещу контрабандата

Единствената критика на премиера към Дянков е, че е подценил гръцката криза, объркал се е и за това, че "тази година ще ни поканят в еврозоната"

13:28 | 14.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

През следващите седмици ще има акции срещу контрабандата, каза премиерът Бойко Борисов по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос от депутата Корнелия Нинова.

Митническите служители трябва да съберат 500 млн. лева, за да имат заплати през годината, отбеляза той. През първите четири месеца на тази година митическата ни администрация е събрала 798 млн. лева от внос, като се бележи увеличение със 7,6 на сто спрямо същия период за миналата година, отчете премиерът.

Данните, представени от Борисов, сочат още, че от началото на годината от акцизи са събрани 1,169 млн. лева, като на търговците са възстановени 260 млн. лева - с 60 на сто повече от същия период на 2009 г.

В отговор на критиките на левицата, че правителството стимулира контрабандата, Борисов заяви още, че повишаването на акциза на цигарите е довело до намаляването на потреблението им и увеличаване на интереса към тютюна за пушене. За първите четири месеца на годината е платен акциз за 52,7 тона тютюн за пушене, като за миналата година това количество е било 1,1, каза премиерът.

На критиките, че министърът на финансите Симеон Дянков не се справя с икономическата криза Борисов отчете като единствена грешка на Дянков очакванията му, че гръцката криза няма да е толкова голяма и че тази година ще ни поканят в еврозоната.

Ако можех да върна времето назад, щяхме да приемем бюджет с 2 млрд. лв. дефицит и така бившите управляващи трябваше да отговарят къде са тези пари, заяви премиерът.

През 2009 вие се движехте с 8 млрд. пасив, благодарете ми, че съм приел вашия пасив и приехме този дефицит, обърна се Борисов към левицата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:09 | 08.09.22 г.
fallback