fallback

Нарушения за 127 млн. лв. открити в БДЖ

Нарушенията са свързани основно с несъбрани навреме вземания, нарушения по Закона за обществените поръчки, както и за платени, но недоставени активи

13:37 | 14.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

Нарушения за 127 млн. лева е установила проверка на вътрешния одит в БДЖ за периода от 1 януари 2007 г. до 30 септември 2009 г. Това каза по време на парламентарния контрол днес министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков.

Той уточни, че тези нарушения са свързани основно с несъбрани навреме вземания, нарушения по Закона за обществените поръчки (ЗОП), както и за платени, но недоставени активи.

При проверката на проведените обществени поръчки е станало ясно, посочи Цветков, че от една страна въведените правила не са актуализирани с последните изменения в законодателството в началото на 2009 г., а от друга страна - че не всички сключени договори са обезпечени финансово, което носи риск от забавяне на плащанията и съответно претенции от страна на изпълнителите.

От проверените 37 процедури по ЗОП при 19 са открити пропуски, включително и незаконосъобразно решение за избор на изпълнител, посочи още Цветков, цитиран от БТА.

Проверката е установила също, че ръководството на БДЖ не е предприело необходимите действия за възстановяване на недължимо внесен ДДС за над 35 млн. лева.

Анализът на финансово-икономическото състояние на дружеството показва, че нарастват дългосрочните му задължения. Към края на 2007 г. те са били 207 млн. лева, а към 30 септември 2009 г. достигат 555 млн. лева. Разходите за работни заплати и съответните осигурителни вноски са нараснали през 2008 г. с 22 млн. лева спрямо предходната година, независимо от намалението на персонала на фирмата с 3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:25 | 11.09.22 г.
fallback