fallback

СБ: Една трета от българските домакинства с по-ниски доходи на годишна база

Намалението на заплатите се отбелязва главно в частния сектор и по-специално в строителството и някои видове производство

12:17 | 13.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

33% от българските домакинства имат по-ниски доходи като цяло сега спрямо пролетта на миналата година. Това сочат предварителни данни от изследване на Световната банка относно влиянието на икономическата криза върху домакинствата у нас, представени днес от икономисти на банката в София.

Изследването е направено през периода февруари - март тази година между 2400 домакинства в страната, или общо 6600 души. Една четвърт от изследваните домакинства са с двама работещи.

Според изследването 16% от работещите посочват, че са с намалена работна заплата на годишна база.

Намалението на работната заплата се отбелязва главно в частния сектор и по-специално в строителството и някои видове производство.

Отчита се още, че намалението на доходите е засегнало по-силно мъжете, отколкото жените.

Хората със средно начално образование много по-често остават без работа, отколкото тези с висше образование.

От НСИ отчетоха вчера, че през първото тримесечие на 2010 г. средната брутна месечна работна заплата в страната е нараснала с 9,9% спрямо същия период на предходната година.

Световната банка е направила проучване също на мерките, които хората предприемат за справяне с проблема с намалените доходи по време на криза.

Част от хората си търсят допълнителна работа или още някой член от домакинството започва да си търси работа. Успех при намирането на допълнителна работа много по-често имат хората с висше образование.

Друга част от хората разчитат на свои спестявания. Проблемът обаче е, че най-бедните, които всъщност най-много се нуждаят от средства, почти нямат такива. Те прибягват до потребителски кредити, но при тях има голям риск да не могат да ги върнат, така че се получава затворен кръг.

Изследването на Световната банка сочи, че 20% от затруднените финансово домакинства разчитат на допълнителни неформални доходи, главно от роднини в страната и чужбина.

Чак след като са изчерпани посочените източници на допълнителни доходи, домакинствата прибягват до търсене на социални помощи от държавата, сочи изследването.

Когато и социалните помощи не стигат, се отива към драстично свиване на разходите, дори за ежедневни нужди. Анкетираните посочват, че са принудени да намаляват разходите си за здравеопазване (не купуват лекарства), образование (за себе си или децата), за основни хранителни продукти, включително хляб и мляко.

Отчита се още, че 10% от домакинствата с понижени доходи не плащат здравните си осигуровки, а други 10% - социалните осигуровки. Според банката 4% от всички домакинства в страната не плащат осигуровки. От институцията допълниха, че това може да има дългосрочни негативни последици, тъй като е предпоставка в бъдеще за понижаване на здравния и образователен статус на населението.

Запитани какво е виждането им за безработицата в страната през следващите месеци, около половината от изследваните домакинства отговорят, че смятат, че тя драстично ще се повиши.

В същото време министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов съобщи днес, че към момента официалната безработица в страната е 9,9%, или 366 хил. души. По неговите думи през последните два месеца се наблюдава съвсем лек спад на безработицата, който според него ще продължи и през следващите месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:02 | 02.09.22 г.
fallback