fallback

Финансовият сектор повиши европейските борси

Усещането за върнати равновесие и контрол успокоява инвеститорите, въпреки че пред икономиката още има много предизвикателства

19:40 | 12.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

Печалбите на гигантите от финансовия сектор AIG и Allianz помогнаха за добро представяне на европейските борси в сряда, денят, в който освен това официално стана ясно името на новия премиер на Великобритания – лидерът на консерваторите Дейвид Камерън.

Паневропейският индекс Stoxx Europe 600 скочи с 1,45% и стигна ниво от 256,60 пункта. Това е второто повишение на индикатора за последните три сесии, откакто бе одобрен планът на стойност 750 млрд. евро за предотвратяване разрастването на гръцката дългова криза из други страни на Стария континент.

Според анализатор от Goldman Sachs, цитиран от MarketWatch, пазарните участници имат усещането за поемане на контрол от страна на политиците и, макар и да предстоят многобройни предизвикателства в бъдещето, то пътят се е изяснил и икономиката по всяка вероятност ще продължава да реагира добре.

Обявени по-рано днес данни показаха, че въпреки спада на българската икономика с 4% за първото тримесечие общият БВП на ЕС и този на 16-те страни от еврозоната растат през първото тримесечие въпреки дългата и студена зима.

БВП на еврозоната нараства с 0,2% спрямо четвъртото тримесечие на 2009 г., когато отчете нулев ръст. В сравнение с първите три месеца на 2009 г. икономиката на еврозоната отчита увеличение от 0,5 на сто.

Това се оказа повече от прогнозирания от пазарни анализатори ръст на БВП от 0,1% на тримесечна база, като Германия, Италия и Португалия допринасят най-много за икономическия ръст, следвани от Франция и Испания.

В резултат основните борсови индекси в Европа отбелязаха повишения, като немският DAX нарасна с 2,4% до 6183 пункта, френският CAC40 се покачи с 1,1% до 3734 пункта, а британският FTSE 100 добави 0,92% до 5383 пункта.

Сред големите печеливши се наредиха акциите на ING (+4,22%), след като финансовата компания обяви 1,33 млрд. евро печалба за първото тримесечие при загуба от 793 млн. евро година по-рано.

Книжата на Allianz пък поскъпнаха с 2,88%. Базираната в Мюнхен застрахователна група отчете положителен резултат от 1,55 млрд. евро за януари-март в сравнение с 29 млн. евро за съответното тримесечие на 2009. Приходите на компанията са нараснали с 10 на сто до 30,6 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:40 | 19.08.22 г.
fallback