fallback

Дянков: Не трябва да се вдигат данъци в условия на криза

Според финансовия министър не трябва да се ограничава вътрешното потребление

15:12 | 12.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

В условия на криза данъците не трябва да се повишават, защото така се ограничава вътрешното потребление. Това определено не е изход от кризата, e заявил вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков в рамките на форум във Вашингтон, организиран от авторитетния The Cato Institute.

Той е бил подкрепен в мнението си от проф. Стив Ханке, известен като „бащата на валутния борд” в България, който също е участвал в престижния икономически форум, съобщават от финансовото министерство.

В експозето си българският финансов министър е направил кратък преглед на икономическата ситуация в Европа и механизмите на отделни държави, основно от Централна и Източна Европа, за възстановяване от негативните ефекти на икономическата криза. Дянков е поставил акцент и върху усилията на целия Европейски съюз за стабилизиране на единната европейска валута, както и върху нейните перспективи в краткосрочен и средносрочен план.

Вицепремиерът отново е подчертал необходимостта от ускоряване на реформите в сферите на пенсионната система, администрацията, здравеопазването, както и в областта на образованието и науката.

„През тези реформи трябва да преминем всички, за да излезем и бързо да се възстановим от кризата”, е заявил министър Дянков. По думите му, въпреки че са тръгнали с много лош старт, голяма част от източноевропейските държави като Естония и Словакия например, ускорено работят и в голяма степен се доближават до средноевропейските стандарти. „Нашата цел е да поставим сред тези държави и България и мисля, че работим добре това да се случва”, смята финансовият министър.

Големият проблем на Европейския съюз е най-вече загубата на конкурентоспособност в условията на криза. В тази посока са необходими още много усилия, а по-малките европейски икономики ще играят все по-голяма роля в превръщането на Европа в конкурентоспособен глобален играч, е прогнозирал българският финансов министър.

В дискусията във Вашингтон са се включили и много български студенти и представители на българската общност в столицата на САЩ. Те са поставили пред министър Дянков въпроси, свързани с мерките на правителството за борбата с безработицата и за възстановяване на икономиката след кризата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:53 | 07.09.22 г.
fallback