fallback

САФ Магелан: Държавни органи провериха наш склад в Пазарджик

Отчетено е забавяне при унищожаването на стоки с изтекъл срок на годност

10:35 | 11.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

Служители на НАП, ХЕИ, НСБОП и ДВСК са осъществили проверка в хладилната база на САФ Магелан в Пазаржик, се казва в съобщение на дружеството Д публикувано чрез Бюлетин Investor.bg.

Проверката е извършена в периода 3-9 май 2010 г.

Вчера вицепремиерът Цветан Цветанов съобщи, че спецчасти от НСБОП са открили в складове и халета в Пазарджик 316 тона месо с изтекъл срок на годност.

Установени са следните количества замразени суровини с изтекъл срок на годност, а именно месо (основно свинско) – 90т., колбаси 140т., панирани и полуфабрикати 32т. и други 54т.

Проверени са и 870т. стоки в срок на годност с всички необходими документи. В описаните и отделени количества стоки с изтекъл срок има и стоки с неизтекъл срок, за които ще представим документи пред НСБОП и ДВСК за допълнително уточняване, съобщават от САФ Магелан.

По време на проверката дружеството е съдействало изцяло, включително и с осигуряване на допълнителни складови работници и техника на служителите от НСБОП и ДВСК.

Стоките с изтекъл срок са отделени в хладилна камера и се съхраняват при температура -18 С. В процеса на проверката са установени количества стоки с изтекъл срок, вече обозначени и подготвени за бракуване при спазване на определения ред. Всички стоки са закупени и внесени в страната с всички необходими документи, в срок на годност, с произход от ЕС и не са предназначени за износ в други страни. Поради спад в продажбите не са реализирани в срока на годност и са останали на склад в хладилната база.

Становището на дружеството относно резултата от извършената проверка е, че става дума за закъснение при изпълнение на процедурите и предписанията, касаещи стоки с изтекъл срок на годност.

"Закъснението се дължи главно на обективни фактори – през периода 2009г. – февруари 2010г., стоки са съхранявани в наети хладилни камери на територията на град София. През февруари 2010 договорът за наем бе прекратен поради смяна на собствеността на помещенията и се наложи спешно да преместим стоката в друг склад. Като подходящ за целта склад бе избрана хладилната база в Пазарджик, която впоследствие бе закупена от дружеството.

Необходимо бе в кратък срок да се преместят над 1000 т. стоки при спазване на температурен режим, което се оказа трудна логистична задача. Съчетано и със стремежа ни това да не попречи на текущата ни дейност, не бе възможно и изпълнението на процедурите за стоки с изтекъл срок. Изпълнението на тези процедури бе планирано да бъде извършено най-късно до 20 май 2010 г.

В изпълнение на предписаните от НСБОП и ДВСК мерки и след уточняване на количествата с изтекъл срок, тези стоки ще бъдат поетапно предадени за унищожаване при спазване на определените процедури.", съобщават от САФ Магелан.

Акциите на САФ Магелан АД се търгуват на БФБ-София, като за последните 12 месеца поскъпват с 27% до 7,6 лв. за акция и 13 млн. лв. пазарна капитализация.

Свързани компании:

САФ Магелан АД(6S2)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:57 | 06.09.22 г.
fallback