fallback

Нараства броят на трудовите злополуки

С 20% са нараснали загубените дни за икономиката в резултат на трудови злополуки през първото тримесечие на годишна база

11:52 | 10.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

Нараства броят на трудовите злополуки и смъртните случаи при тях през първото тримесечие на 2010 г. спрямо същия период на 2009 г., каза на пресконференция Иван Нейков, председател на Балканския институт по труда и социалната политика, цитиран от БТА.

За периода януари-март 2010 г. трудовите злополуки са нараснали с 13% до 864 броя, като загиналите работници са 23. През първото тримесечие на 2009 г. трудовите злополуки са били 784 броя, а смъртните случаи при тях - 19.

С 20% са нараснали за първото тримисечие загубените дни за предприятията и икономиката като цяло в резултат на трудови злополуки, отчитат специалистите. През първото тримесечие на 2009 г. те са близо 26 хил., а за същия период на тази година са близо 31 хил. дни, отбеляза Иван Нейков.

Най-много трудови злополуки през първото тримесечие на 2010 г. има в държавното управление и отбраната, посочи председателят на института. Следват отраслите на здравеопазването и социалните дейности и образованието. Строителството е на четвърто място при трудови злополуки, а след него са транспортът и пощите и далекосъобщенията, сочат данните от наблюдението. За сравнение, през първото тримесечие на 2009 г. най-много трудови злополуки са се случили в строителството.

Според специалистите една от причините за увеличаване на трудовите злополуки през тази година е намаляването на разходите за безопасни условия на труд, които правят работодателите в стремежа си да се задържат на пазара. Според Нейков, влияние оказва и поемането на поръчки от работодателите, които не отговарят на квалификацията на работниците и служителите, което води до свръхнатоварване, умора и пренебрегване на безопасността на труда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:11 | 12.09.22 г.
fallback