fallback

Акция на седмицата – Албена АД

Дружеството оглави компаниите от SOFIX по седмичен ръст

11:21 | 06.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

Книжата на Албена АД бяха избрани от екипа на Investor.bg за победител в тазседмичното издание на рубриката "Акция на седмицата".

Това бе позицията с най-голям ръст (2,8%) сред дружествата от водещия индекс SOFIX.

Книжата на Албена приключиха седмичната търговия на БФБ на цена от 47 лв., което се равнява на пазарна капитализация в размер на 200,8 млн. лв.

Акциите на дружеството са прибавили 17% от началото на годината, а за последната година отбелязват ръст от 87%.

През тази седмица се сключиха 20 сделки, при които бяха прехвърлени 512 акции на компанията на обща стойност близо 24 хил. лв.

Неконсолидираните продажби на дружеството за първото тримесечие спаднаха с 59% на годишна база до 359 хил. лв., а нетната загуба намаля със 7% на годишна база до 6,541 млн. лв., показва междинният отчет на дружеството, публикуван чрез Бюлетин Investor.bg.

Спадът в приходите се дължи на намалението на приходите от наеми с 230 хил. лв., тъй като има по-малко сключени договори поради по-слабия интерес, свързан с финансовата криза и очакванията за по-слаб туристически сезон, се казва в междинния доклад за дейността.

Намаляват приходите от продажби на стоки и услуги с 317 хил. лв. поради по-късното отваряне на хотелски комплекс Фламинго Гранд, което има отражение и в разходите на дружеството, се казва още в доклада.

Според одитирания отчет на компанията за миналата година консолидираните приходи от продажби са намалели с 21% до 94,544 млн. лв., а нетната печалба се увеличава със 124% до 29,711 млн. лв., благодарение основно на продажбата на дела на дружеството в Албена Инвест Холдинг.

Преди около месец изпълнителният директор на Албена АД Красимир Станев изрази оптимизъм относно перспективите пред курорта.

Черноморският комплекс ще се стреми това лято да задържи резултатите от миналия сезон. Ако постигнем това, ще бъде голям успех, каза Станев и добави, че е възможно да бъде отбелязан както лек спад, така и лек ръст.

По думите му курортът Албена ще очаква добър туристопоток през 2011 година.

Той коментира, че има възстановяване на пазар Германия, който за курорта е най-важен, а туристопотокът от Румъния и Русия ще се запази на същото равнище. Той смята също така, че имаме основание да очакваме малко повече българи.

През миналата година най–голям спад на приходите спрямо предходната 2008 бе отбелязан на английския пазар (41 %), следван от немския (26 %) и българския (25 %).

Красимир Станев коментира, че българските черноморски курорти не могат да конкурират хотелиерите в Турция, които се очаква да привлекат летовници, традиционно почиващи в Гърция.

Хотелиерите в Турция, които получават изключително голяма държавна помощ, са най-големите печеливши от икономическата криза, според него.

Поскъпването на турската лира с 10% спрямо лятото на миналата година обаче вероятно ще се окаже предимство на българския (както и на гръцкия) туристически бранш пред турските му конкуренти, сочи анализ на Investor.bg.

Една от 60-те антикризисни мерки, които правителството прие, цели облекчаване на визовия режим за гражданите на Русия и Украйна съобразно най-либералните европейски практики, което също би било добра новина за туристическия сектор.

Ценовите коефициенти на акциите на Албена са както следва:

Ценови коефициенти
P/E 6,29
P/B 0,63
P/S 2,13

Материалът е с аналитичен характер и не представлява препоръка за вземане на инвестиционно решение.

 

 

Свързани компании:

Албена АД(ALB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:00 | 26.08.22 г.
fallback