fallback

Акционерите на Софарма ще гласуват за обратно изкупуване между 3,5-5,5 лв.

Дружеството отчита 5% ръст на продажбите през април, предлага да не се изплаща дивидент за 2009 г.

14:45 | 05.05.10 г.

Акционерите на Софарма ще гласуват за обратно изкупуване на до 3% от акциите на фармацевтичната компания на цени между 3,5 и 5,5 лв. за акция, при текуща цена от 4 лв. за акция, съобщи дружеството чрез Бюлетин Investor.bg.

Срокът на обратното изкупуване се предвижда да е 2 години, а за определяне на останалите параметри на процедурата се предвижда да бъде овластен Съветът на директорите.

В последните две години Монбат прилага процедура за обратно изкупуване с цел подкрепа на пазарната цена на дружеството, като е изкупил над 1 млн. акции при средна цена около 6 лв. за акция.

В интервю за Investor.bg от далечната вече 2007 г. изпълнителния директор на Софарма, Огнян Донев уточни, че капитализацията на дадено дружество се използва за реализиране на придобивания.

Целта е "... превръщането на акцията на Софарма в конвертируема, тоест тя може да стане платежно средство за участие в големи придобивания и поглъщания. Когато чуем, че има поглъщане на стойност 50 млрд., ако някой си мисли, че тези пари се движат в банкноти, то трябва да му кажем, че не се движат в банкноти, те са замени на едни акции срещу други акции или превръщането на едни акции в други при определена пропорция. Има различни механизми.", заяви тогава д.и.н. Огнян Донев по повод причините за планираното листване на акциите на Софарма във Варшава.

Първото обратно изкупуване на собствени акции осъществи Албена АД в началото на 2003 г., след това в края на 2004 г. втори с такава процедура беше Инвестор.БГ АД.

Годишното Общо събрание на акционерите е насрочено за 23 юни 2010 г. от 11 ч. в седалището на дружеството в София. Съветът на директорите предлага печалбата за 2009 г. в размер на 33,6 млн. лв. да бъде заделена за резерви и да не се разпределя дивидент за акционерите.

Акционерите ще гласуват и за сделки по чл. 114 ал. 1 т. 3 от Закона за публично предлагане на ценни книжа (ЗППЦК), а именно сключване на сделка с 357 695 акции на Унифарм АД (35,8%) с продавач Огнян Донев и купувач Софарма, като цената на сделката не може да е по-висока от 40 лв./акция.

Собствениците в Софарма ще гласуват и за предоставянето на заем на Унифарм АД в размер до 5 млн. лв. със срок от 5 години.

Предвижда се и одобрение на договор по силата на който Софарма възлага на Унифарм изработка на лекарствени продукти за 16 млн. лв. годишно за срок от 5 години, а Унифарм да купи от Софарма суровини и материали в размер на 12 млн. лв. годишно за срок от 5 години.

Софарма АД отчита 5% ръст на продажбите на годишна база през април 2010 г. В това число ръст на продажбите за вътрешния пазар с 1,2% и на износа с 7%.

"В последния месец натиск върху продажбите за вътрешния пазар оказаха разместванията в дистрибуторския бранш и ограничения паричен ресурс на клиентите на дружеството. Въпреки това приходите от продажби от началото на тази година се повишиха с 16%, в това число с 2% за вътрешния пазар и с 25% за износ", заявява д.и.н. Огнян Донев, изпълнителен директор на дружеството. 

За последните 12 месеца акциите на дружеството поскъпват с 42% до 4,039 лв. за акция и 533,1 млн. лв. пазарна капитализация. Консолидираният коефициент цена/печалба на дружеството е 11,6.

Свързани компании:

Софарма АД(SFA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:32 | 13.09.22 г.
fallback