fallback

Драстични съкращения в Министерство на здравеопазването и на отбраната

В министерство на образованието вече са направени 12 на сто съкращения на състава и до юни те ще достигнат 15 на сто

13:50 | 05.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

В министерството на здравеопазването ще бъдат направени в скоро време съкращения с цел икономии и оптимизиране на работата, включително на цели дирекции. Общо ще бъдат съкратени около 40 на сто от позициите.

Това обяви министърът на здравеопазването Анна-Мария Борисова след днешното заседание на Министерски съвет.

Във връзка с предстоящите мерки за тази година за здравната реформа тя заяви, че няма да има закриване на болници, а преобразуване. Предстои да се създадат болници за долекуване и продължително лечение, каквито има в ЕС, тъй като у нас има болници само за активно лечение. Ще се уточнят и броят и цените на клиничните пътеки. Освен това вече ще се заплащат преференциално груповите лекарски практики.

Предстои да се изработи и позитивен списък на медицинските изделия подобно на лекарствения списък. Ще се изработят нови критерии при търговете за лекарства за държавните болници, за да могат да се постигнат по-ниски цени.

Борисова отново заяви, че в скоро време трябва да бъде изработена национална здравна карта на болничните заведения в страната.

Министърът на отбраната Аню Ангелов каза от своя страна, че вече е почти готова новата административна структура на военното министерство, която предвижда в скоро време да се съкрати състава на ведомството с 32 на сто. Съкращенията в МВР ще бъдат с 13%, стана ясно днес.

Относно реформите в министерство на образованието Сергей Игнатов заяви, че там вече са направени 12 на сто съкращения на състава и до юни те ще достигнат 15 на сто.

В момента се изработват промени в закона за БАН, които предвиждат изследователските институти да се отделят от БАН и да станат второстепенни разпоредители на бюджетни средства, както сега е академията на науките. Научният състав няма да се съкращава, а активите на БАН и на институтите остават държавна собственост.

До средата на годината ще бъде готова и стратегията за научни изследвания, а до края на тази година ще е готов законът за висшето образование, който ще дава повече самостоятелност на висшите учебни заведения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:57 | 30.08.22 г.
fallback