fallback

Глобяват ЧЕЗ със 160 хил. лв. за закъсняла отмяна на тримесечното отчитане

Наказанието е заради неизпълнение в срок на решения на ВАС и на ДКЕВР във връзка с отмяна на тримесечното отчитане на електроенергията на абонатите

15:33 | 04.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) наложи две парични санкции на ЧЕЗ България в размер на общо 160 хил. лв. заради забавянето при отмяната на тримесечното отчитане. Това съобщи днес зам.-председателят на ДКЕВР Валентин Кирчев, цитиран от БТА.

След извършената от ДКЕВР проверка на дружеството има съставен акт за административно нарушение и има наказателно постановление по два състава – за неизпълнение на влязло в сила решение на Върховния административен съд и за неизпълнение на решение на ДКЕВР, обясни Кирчев. По едното нарушение е наложена санкция в размер на 100 хил. лв., а по другото - в размер на 60 хил. лв.

Максималната възможна санкция е 1 млн. лв., но тъй като грешката е коригирана, тази санкция не е наложена, допълни Кирчев. Административният акт може да бъде обжалван от ЧЕЗ.

Зам.-шефът на ДКЕВР съобщи още, че ЕРП-та са депозирали официалните си предложения за цени на тока от 1 юли 2010 г. и те са почти без промяна спрямо предварителните. През февруари от ЕВН поискаха около 3 процента, а от останалите две дружества - около 9 процента увеличение на цената на тока.

Преди месец премиерът Бойко Борисов заяви, че цените на електроенергията за потребителите от юли е възможно да се понижат, след като се направи проверка на разходите на трите електроразпределителни предприятия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:28 | 04.09.22 г.
fallback