fallback

Справедливото решение за болничните – по 80% през първите три дни?

Това е вариантът, предлаган от КТ „Подкрепа“

13:40 | 04.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

Според КТ „Подкрепа“ справедливото решение за болничните е през първите три дни да бъдат поети по 80 на сто от възнагражденията, каза вицепрезидентът на синдиката Димитър Манолов на пресконференция днес в централата на синдиката.

Досега коментираните предложения са болничните да се поемат през първите три дни по 70% от работодателите (на правителството), както и през първите три дни - по 50 на сто, (на работодателите). Предлагат се и два варианта, при които за един ден на работника не се плаща.

При всички коментирани варианти НОИ поема плащанията от четвъртия ден.

Завишаването на средствата за болнични през първите три месеца в сравнение със същия период на миналата година със 17 млн. лв. според д-р Евгени Душков от синдиката идва не само от увеличаване на краткосрочните болнични, но и от дългосрочните.

Само за октомври и ноември миналата година касата е сключила нови договори с 35 болници, а за миналата година - общо с 45, посочи Душков като аргументация на факта, че са се увеличили и дългосрочните болнични.

Самите работодатели и в държавни учреждения принуждават работниците да си вземат болнични по график, за да се спестят пари от фонд „Работна заплата“, коментираха от „Подкрепа“.

Лидерът на КТ „Подкрепа“ д-р Константин Тренчев посочи, че продължава да стои зад предложението да се въведат т. нар. „персонални дни“, които да са платени и работниците да могат да ги ползват, за да свършат някаква лична работа. Така по думите му ще намалее злоупотребата с краткосрочни болнични.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:31 | 28.08.22 г.
fallback