fallback

Бюджетен излишък от 213 млн. лв. през април по предварителни данни

През първото тримесечие бе отчетен дефицит от 1,67 млрд. лв., като за март той бе 271 млн. лв.

11:45 | 04.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

Според предварителните оперативни данни и оценки за изпълнението на Консолидираната фискална програма (КПФ) приходите през април превишават разходите с около 213 млн. лв. на месечна база, се казва в прессъобщение на Министерство на финансите (МФ).

През първото тримесечие бе отчетен дефицит в размер на 1,67 млрд. лв., като само през март той бе 271 млн. лв.

Този резултат потвърди предварителните прогнози за стабилизиране на фискалната позиция през април и постигане на положително бюджетно салдо на консолидирано ниво, посочват от МФ.

Данните за изпълнението на основните параметри по КФП ще се прецизират след представяне на месечните отчети за касовото изпълнение на общините и извънбюджетните фондове и сметки.

„Нашите очаквания месец април да е преломен и показателен за икономиката се оправдават. Надяваме се най-трудните месеци от кризата вече да са зад гърба ни. Процедурата за разплащания на фирмите през Българската банка за развитие вече е в ход и това ще даде допълнителен ресурс и тласък за укрепване на икономиката”, е коментирал предварителните данни финансовият министър Симеон Дянков.

Позитивните тенденции проличаха още през март, когато дефицитът се сви тройно спрямо този от януари и февруари (по 700 млн. лв.), и възлезе на само 271 млн. лв. Също така през март бе отчетен ръст при ДДС от внос и рязко забавяне на спада в данъчните приходи.

Обуздаването на бюджетния дефицит е ключов фактор за избягване на гръцкия сценарий за България, твърди в анализ за Investor.bg Петър Ганев, икономист от Института за пазарна икономика (ИПИ).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:03 | 29.08.22 г.
fallback