fallback

Дянков: ДДС няма да се вдига до края на годината

Няма да се променят също и корпоративният данък и данък общ доход, е гарантирал финансовият министър

18:17 | 03.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков пое ангажимент до края на годината да не се вдигат никакви данъци, включително и ДДС, съобщи председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов след заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) с участието на представители на правителството, на синдикати и работодатели.

По думите на Симеонов финансовият министър е дал много сериозни гаранции, че ДДС няма да се вдига, и ако това евентуално стане, ще „бъде вързано с неговата оставка".

Освен това Дянков е гарантирал, че няма да се променят също и корпоративният данък, данък общ доход на физическите лица.

Предвижда се друга сериозна мярка - 20% съкращаване на разходите в администрацията до края на годината, е посочил Симеонов, цитиран от БТА. В публичния сектор служителите, които ще бъдат засегнати от първата вълна на съкращенията, ще бъдат тези, които имат нарушения на работата и престъпления по етапния ред в прокуратурата. По думите му втората вълна от съкращения ще засегне тези, които нищо не са направили или са направили много малко за период, в който са им давали заплатата.

Работодателите са удовлетворени от постигнатото днес на заседанието на НСТС, каза още Симеонов. Той коментира, че те са готови да предлагат и допълнителни мерки за борба с кризата - такива, свързани с повече приходи в бюджета и с повече икономии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:57 | 01.09.22 г.
fallback