fallback

БСК: ВЕИ могат да се превърнат в поредния инвеститорски балон

Цената на електроенергията от ВЕИ, при сегашните нормативни условия, може да оскъпи тока за бита с 85% до 2015 г.

16:56 | 03.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

Мощностите за производство на електроенергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) могат да са поредният инвеститорски балон, след строителството, който допълнително ще нанесе сериозни щети върху структурата на българската икономика и ще я направи още по-чувствителна към международни трусове, се посочва в анализ на Българска стопанска камара (БСК).

Вследствие на развитието на ВЕИ при сегашните нормативни условия, при сключените договори за производство на електроенергия от от комплекса „Марица Изток” и при необходимите разходи за закупуване на квоти въглеродни емисии, до 2015 г. цените на тока за индустрията ще се увеличат с 33%, а за населението – с 85%, по оценки на камарата.

За периода 2015-2020 г. ръстът на цените ще е съответно с 53,8% за индустрията и със 113% - за населението.

Според изнесените от БСК данни, цената на тока от АЕЦ Козлодуй е 42 лв./МВтч, от въглищните централи - от 85 до 95 лв./МВтч, при комбинирано производство – от 104 до 188 лв./МВтч, от вятърна енергия – от 145 до 189 лв./МВтч, а от слънчева енергия – от 758 до 823 лв./МВтч.

За да не се стига до ценови шок на електроенергията след 2-3 години, от БСК правят няколко предложения, между които да се приеме териториален план за разположение на ВЕИ; да се прилагат равни привилегии за всички видове ВЕИ (а не само за производството на електроенергия от вятър и слънце); изграждането на ВЕИ да става задължително след тръжни процедури; разходите за присъединяване и изграждане на резервни мощности да са за сметка на инвеститорите на ВЕИ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:56 | 12.09.22 г.
fallback