fallback

Преглед на печата за 3 май

08:12 | 03.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

Пореден обрат с ДДС - може да остане 20% в. Дневник

Запазването на 20-процентната ставка на данъка върху добавената стойност (ДДС) ще зависи от това какви допълнителни антикризисни мерки ще предложи финансовият екип на кабинета, дали положителните сигнали за икономиката ще се задържат, както и дали правителството ще мине в режим на реформи и ще устои на натиска за бюджетни разходи.

Това стана ясно през уикенда, след като в рамките на два дни премиерът Бойко Борисов първо анонсира увеличението на данъка, а след това се отказа от него. В неделя Борисов обяви, че на заседанието си в сряда (5 май) правителството ще предложи като алтернатива нови антикризисни мерки, от които "народът да остане доволен".

Махат точките за пенсия в. Стандарт

Точките за пенсия остават в миналото. Вместо тях най-вероятно ще работим по-дълго, научи "Стандарт". Това е един от петте варианта за реформа на социалното министерство, потвърди управителят на НОИ Христина Митрева.

Консултативният съвет по пенсионната реформа към ведомството на Тотю Младенов вече е готов с разчети за ефекта от повишаването на осигурителния стаж с до 5 години. Възможно е новите правила да влязат в сила още догодина, а не през 2012 г., както предвиждаха първоначалните планове на ведомството. Работещите баби и дядовци пък ще получават бонуси към парите за старост след всяка прослужена година. Хората, които нямат нужния стаж, ще могат да се пенсионират до 5 години по-рано, но с по-малко пари.

Кабинетът не бърза да се разплати с бизнеса в. Сега

Нито една фирма не си е взела дълговете от държавата. Премиерът Бойко Борисов обеща преди повече от месец, че 550 млн. лв., дължими от държавата на бизнеса, ще бъдат платени за 15 дни. Това бе и една от антикризисните мерки на кабинета. Разплащането през Българската банка за развитие (ББР) обаче още не е стартирало, показа проверка на "Сега".

До момента е известно само, че 13 строителни компании са подали заявления, че си искат парите, в регионалното министерство (МРРБ) и пътната агенция. Едностранно наложената от правителството схема предвижда фирмите да вземат от съответното ведомство удостоверение за сумите, които имат да получават, да го представят в ББР и банката да им плати парите, орязани със 7%. От МРРБ обаче още не са издали нито едно удостоверение, защото ги обработвали. Пред "Сега" от министерството обясниха, че ще бъдат готови евентуално към края на седмицата. МРРБ е сред най-големите длъжници на бизнеса и има към 200 млн. лв. забавени плащания.

Инвеститори около Корпоративна банка посягат и към частното TV разпръскване в. Дневник

Кипърската офшорна компания Mancelord Limited, представлявана в България от компания на Цветан Василев (собственик на Корпоративна търговска банка), иска да купи 100% от дружеството "Тауърком България". Това става ясно от уведомление, подадено до Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

"Тауърком България" е местният представител на едноименния словашки производител на телекомуникационно оборудване. Именно тази компания спечели конкурса на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) за изграждането на единия от първите два мултиплекса, които ще смесват цифровия сигнал на частните телевизии. Процесът на цифровизация на ефирната телевизия в България по закон трябва да приключи до края на 2012 г.

Посрещнахме 20 000 румънци с хаос по пътищата в. Сега

С балканска трагикомична олелия премина пребиваването на 20 000 румънци в курортите по северното ни Черноморие този уикенд. Това бе второто "нашествие" на северните ни съседи за тази година. Първото - по Великден, премина сравнително спокойно. Сега румънците обаче бяха посрещнати с прясно стартирали улични ремонти. Много българи също се запътиха към комплексите през топлото време и това доведе до гигантски задръствания и липса на места за паркиране. В Албена и Св.св. Константин и Елена бе сравнително мирно и тихо, но във Варна и Златни пясъци настана истинска паника. (...)

В комплекса гостите нямаше къде да паркират, поради което край алеите се извиха километрични опашки от спрени автомобили. Липсата на паркоместа в комплекса избуя преди години с бурното строителство. На практика многото туристи не носят радост на хотелиерите, а само грижи покрай паркирането и реда.

Фермери отказват да сеят тютюн в. Новинар

До 30 процента от тютюнопроизводителите в Североизточна България вече са развалили лехите и се отказват от сеитба. Това заяви Фикрет Бекир, председател на Сдружението на тютюнопроизводителите от село Листец. По думите му заради разликите в премиите за различните сортови групи тютюн, които ще получат производителите, фермерите имат готовност да пристъпят към гладна стачка по общини. График за това как точно ще се случи ще бъде изготвен около 10 май.

Преди повече от седмица кабинетът гласува премиите, които ще получат стопаните за отглежданите от тях сортове тютюн. Така премията за произведения и изкупен суров тютюн от сортова група „Басми” (ориенталски) от реколта 2009 г. ще бъде 3,20 лв. за килограм, за „Кабакулак” (полуориенталски) – 2,08 лв. за килограм, за „Вирджиния” – 1,46 лв. за килограм, а за ,Бърлей” – 1,45 лв. за килограм. Тютюнопроизводители от сортовите групи, за които са предвидени по-ниски субсидии, се отказват от първоначалната си идея да обжалват министерското постановление за размера на премиите за реколта 2009 г., за да може най-после да тръгне плащането, посочиха от организацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:05 | 08.09.22 г.
fallback