fallback

Населението намали спестовността си със 75% през март

Дали населението се е пренасочило към потребление и инвестиции, или преживява със спестяванията си, е трудно да се прецени

09:49 | 03.05.10 г.

Населението е намалило спестовността си и през март 2010 г. е увеличило спестяванията само със 105 млн. лв., спрямо с по 400 млн. лв. на месец преди това, показват изчисления на Investor.bg на база данни на БНБ. Така сумата, с която се увеличава стойността на депозитите през месеца, е със 75% по-малка в сравнение с предходните месеци.

Увеличението на депозитите на населението със 105 млн. лв. за месец до 25,75 млрд. лв. е равно точно на лихвите, натрупани за месец при годишна лихва от около 6%, което показва, че гражданите вероятно не са влагали нови средства в банките, а са задържали старите.

Стимулите към спестяване са понижени, след като лихвите по депозитите на населението се понижиха до 17- месечно дъно от 5,86% през март 2010 г.

Възможните причини за намалената спестовност на населението са основно две, като това са или влошено финансово състояние и теглене на спестявания за покриване на текущи нужди, или разходи за потребление или инвестиции (в недвижими имоти, акции или бизнес) предвид очакванията за излизане от кризата и поскъпване на активите.

Намаление на спестовността поради желание за потребление и инвестиции, е вероятна хипотеза, след като последните данни са за намаление на безработицата за втори пореден месец, както и за ръст на митническите сборове (което означава по-висок внос и потребление) през март.

Към 31 март 2010 г. привлечените средства в банковата система достигат рекордните 61 млрд. лв., в унисон с рекордните активи в размер на 71,4 млрд. лв.

Този рекорд е бил финансиран от чуждите банки, които са депозирали нови 249 млрд. лв. (в различни валути) до 9,04 млрд лв. в банковата система към 31 март 2010 г., докато фирмите са намалили депозитите си със 146 млн. лв. до 18,8 млрд. лв.

Дали фирмите са посегнали на депозитите си "за хубаво" (нужда от оборотни средства за обслужване на повишени поръчки) или "от лошо" (поради покриване на загуби), е трудно да се прецени, но растящият износ за пореден месец през февруари вдъхва оптимизъм. Положителни са и данните на НСИ за бизнес климата през април 2010 г., като най-силно е повишението при промишлеността (с 5,6%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:08 | 02.09.22 г.
fallback