fallback

Анкета: 39% искат пенсионна реформа да започне... никога

38% искат тя да започне веднага, а 18% през 2012 г., както обяви премиерът Борисов

09:19 | 03.05.10 г.

Най-много подкрепа, или 39%, от гласувалите в анкета на Investor.bg искат пенсионната реформа да бъде осъществена... никога. Резултатът е на база 1 717 гласували в онлайн проучване. 

Според 38% тя трябва да започне веднага, според 18% през 2012 г., както иска премиерът Бойко Борисов, а 5% предпочитат това да стане веднага.

Няма ясно обявена пенсионна реформа, но тя има основно два аспекта, като първият е удължаване на пенсионната възраст. Вторият е младите под определена възраст да внасят само в лични пенсионни сметки (където в момента отиват 5% за родените след 1959 г.), докато в държавното обществено осигуряване влагат над два пъти повече, или 11%.

Нещо повече, предлага се личните вноски да се управляват от самия осигурен, както е в САЩ, като пенсионната компания му дава избор сред списък от договорни фондове, акции и т.н., както е в САЩ.

Интересно е да се знае, че в Япония например няма държавни пенсии. Всеки японец спестява и харчи така, че да има за старини, а не разчита на държавата, за разлика от българите.

Аналогии с Япония имаме, тъй като ние заедно с жителите на островната държава сме сред петте страни с най-застаряващо население.

За съжаление, чисто математически, когато няма млади или те са емигрирали или са необразовани (от някои малцинства) няма кой да издържа увеличаващата се армия от пенсионери, така че да получават нещо повече от символична пенсия.

Повишаването на пенсионната възраст е общоевропейски проблем и най-голям разход в националните бюджети на много от страните. Лошият пример на Гърция осигури подкрепа на идеята за промени и пенсионните реформи в Испания, Франция и самата Гърция са задвижени.

В България популизмът и неразбирането на проблема засега надделяват и пенсионната реформа е спряна до 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:03 | 28.08.22 г.
fallback