fallback

Затягането на условията за социални помощи влиза в сила от утре

Въведена е санкция за отказалите да полагат общественополезен труд: при първи отказ помощта се спира за срок от два месеца, а при повторен - за две години

16:50 | 30.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Увеличението от пет на 14 дни на срока за полагане на задължителен общественополезен труд от безработните, които получават месечни социални помощи, влиза в сила от утре. Това съобщават от пресцентъра на социалното министерство.

Промените са в правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане, а заетостта на полагащите общественополезен труд е четири часа дневно.

Въведена е санкция за отказалите да полагат общественополезен труд: при първи отказ помощта се спира за срок от два месеца, а при повторен - за две години.

Полагането на обществено полезен труд е задължително за безработните в трудоспособна възраст, които получават месечни социални помощи и не са включени в програми за заетост.

Общественополезният труд се полага по организирани от общинската администрация програми за социални услуги, екологични програми, програми за благоустрояване и хигиенизиране на селищата и по други програми за общественополезни дейности.

От общественополезен труд са освободени полагащите грижи за деца до тригодишна възраст - майка или баща (осиновителка, осиновител); родител, който отглежда сам детето си; настойници; бременни след третия месец; както и хора с трайни увреждания или с временна неработоспособност за повече от 20 дни в месеца.

Освободени от изискването за общественополезен труд са и получаващи помощи за времето, в което полагат грижи за болен от семейството или за болен роднина (по възходяща и низходяща линия до втора степен), както и полагащите грижи за член на семейството или за роднини (по възходяща и низходяща линия до втора степен), които са с трайно увреждане и се нуждаят постоянно от чужда помощ.

Промяната не предвижда такова задължение и за хората с тежки психични заболявания, както и за тези с предоставен статут на бежанец или хуманитарен статут за периода на участие в Националната програма за интеграция на чужденците в България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:05 | 11.09.22 г.
fallback