fallback

Представиха новата информационна система на ветеринарната служба

ВетИС дава възможност да се въвеждат координатите на регистрираните ферми чрез GPS устройства и да се визуализира точното им местонахождение чрез картите на Google Earth

16:46 | 29.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Новата информационна система на Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) „ВетИС” дава възможност да се въвеждат координатите на регистрираните животновъдни обекти чрез GPS устройства и да се визуализира точното им местонахождение чрез картите на Google Earth, съобщиха от НВМС.

По този начин около всеки обект, който е огнище на заразна болест, автоматично може да се определят и очертават предпазна зона и зона за наблюдение. Чрез данните в системата може да се наблюдава разпространението на определени заболявания на територията на страната.

Интегрираната информационната система „ВетИС” е в експлоатация от 22 март. Чрез нея се очаква да се подобри контролът върху здравословния статус на животните, върху възможностите за включването им в хранителната верига. Ще се улесни предоставянето на информация за животни и животновъдни обекти с оглед на финансовото подпомагане на фермерите.

„ВетИС” съдържа информация за всички животни, тяхната регистрация и идентификация, за собствениците, гледачите, официалните и частнопрактикуващите лекари, които ги наблюдават. В системата се регистрират и транспортните средства за превоз на животни, търговците на животни, лицензираните ветеринарномедицински продукти и др.

Системата позволява пълен контрол върху идентификацията на животните и регистрацията на животновъдни обекти, пасища, кланици, пазари, събирателни центрове и др. Въз основа на въведените данни могат да се проследят всички клинични и диагностични прегледи, на които е било подложено дадено животно и с какви ветеринарномедицински продукти е било третирано. Във „ВетИС” ще се въвеждат данни и за еднокопитни животни и кучета.

В системата могат да работят едновременно до 3000 потребители. Към момента достъп до нея имат 1866 потребители - служители на Националната ветеринарномедицинска служба, официалните ветеринарни лекари, частнопрактикуващи лекари, оператори в екарисажи, кланици и др.

Близо 3,44 млн. са регистрираните към момента животни в информационната система.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:38 | 29.08.22 г.
fallback