fallback

Системата ни за отбрана - икономически неефикасна

България е на предпоследно място по номинални разходи за отбрана на глава от населението, казва военното министерство

10:26 | 29.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Системата за отбрана не е икономически ефикасна, България е на предпоследно място по номинални разходи за отбрана на глава от населението. Това са част от констатациите в доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили на Р България през 2009 г. Документът беше представен пред парламента от министъра на отбраната Аню Ангелов.

Ангелов подчерта, че приемствеността подобни доклади да бъдат разглеждани от НС е била прекъсната през 2008 г.

Настоящата дълбока икономическа криза наложи допълнителни ограничения на публичните разходи и особено на тези, заделяни за сигурност и отбрана, пише доклада. Като доказателство се отбелязва, че през последните две години намалява относителният дял на бюджета за отбрана в БВП. Редукцията е съответно - 6,8% през 2008 г. и 14,2% през 2009 г., без същевременно да е настъпвала промяна в задачите на въоръжените сили.

Докладът не скрива, че в системата на отбраната и въоръжените сили е имало корупция. След идването на власт на ГЕРБ „министърът на отбраната наложи строга финансова дисциплина, предприе незабавни мерки за спиране, а където това бе невъзможно, за ограничаване на изтичането на ресурси към неизгодни договори и второстепенни дейности и за изясняване на обстоятелствата при наличие на данни за корупционни схеми или прояви на безстопанственост и разхищение, както и за санкциониране на всички, замесени в закононарушенията“.

Министър Ангелов обяви в пленарна зала, че през септември ще е готова Бяла книга на отбраната и въоржените сили. Той добави, че реформата в областта на отбраната се очаква да завърши през 2015 година.

Според анализа в обозримо бъдеще не се очаква България да бъде изправена пред заплаха от конвенционален военен конфликт, застрашаващ суверенитета и териториалната й цялост. Ако все пак такава заплаха възникне, стратегическото време за предупреждение ще позволи възстановяване, усилване и подготовка на необходимите оперативни способности, се отбелязва в текста.

Развитието на средата на сигурност, характерът на заплахите и досегашният опит определят като най-вероятно използването на въоръжените сили в операции в отговор на кризи извън зоната за отговорност на НАТО и територията на ЕС, преобладаващо на значително разстояние от националната ни територия, е записано още в документа.

Целта на тази политиката на МО е българските въоръжени сили да бъдат в състояние да се развръщат бързо както на територията на страната, така и в чужбина и съвместно със съюзниците да бъдат ефективни в изпълнението на широк спектър от задачи, включващи участие в колективната отбрана, операции за борба с тероризма, мисии по управление на кризи и оказване на хуманитарна подкрепа на бедстващо население, пишат още военните.

В момента в пленарна зала тече дебат по доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:08 | 10.09.22 г.
fallback