fallback

Прогнозират 5% ръст на броя на туристите през 2010 г., на приходите – не

За 2009 има спад на приходите от туризъм с 5-6%, въпреки че броят на туристите е почти същият като през 2008 г.

18:02 | 28.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Прогнозите на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма сочат, че през тази година може да се очаква ръст на броя на чуждестранните туристи у нас от около 5%. Това съобщи министър Трайчо Трайков след срещата си с генералния секретар на Световната организация по туризъм Талеб Рифай, който е в София във връзка с провеждащата се днес и утре 51 сесия на организацията. 

В същото време обаче едва ли ще има ръст на приходите от туризъм, дори е възможен лек спад, смята Трайков.

Що се отнася за резултатите от туризма за миналата година, министърът посочи, че по последни данни има спад на приходите от 5-6%, въпреки че броят на туристите е почти същият като през 2008 г. По думите му това се дължи на факта, че поради икономическата криза туристите са почивали по-малко дни или са ползвали по-евтини туристически пакети.

Талеб Рифай каза, от своя страна, че за миналата година средно за Европа спадът на броя на туристите е бил с над 6%, а за някои страни – с над 10%. Средно за света през 2009 г. спадът на броя на туристите за 2009 г. е с 4,3%, т.е. това е най-лошата година за туристическия бранш за последните 30 години.

В същото време Рифай прогнозира, че в Европа броят на туристите за тази година ще отбележи ръст с 1-3%. Основание за оптимизъм дава фактът, че за първите два месеца на 2010 г. в Европа има ръст на туристите с близо 3% на годишна база.

Министър Трайков съобщи още, че след днешните разговори с Талеб Рифай е преценено, че би трябвало в България да се създаде Национална организация по туризъм на основата на публично-частното партньорство (ПЧП), което вероятно ще стане към края на годината. В организацията се предвижда да влизат представители на държавата и туристическия бранш, които да обединят средствата си в областта на маркетинга и рекламата на туризма и съвместно да определят как да се използват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:50 | 23.08.22 г.
fallback