fallback

Парламентът отхвърли отблокирането на 450 млн. лв. от резерва на НЗОК

Исканата от левицата „глътка въздух за здравеопазването“ не беше одобрена от мнозинството

14:40 | 28.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Парламентът отхвърли предложението на левицата сумата на разходите и трансферите на НЗОК за тази година да бъде увеличена от 1,689 млрд. лв. на 2,139 млрд. лв. Това решиха депутатите при обсъждането на законопроект за изменение на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2010 г.

Парите за увеличението, по предложение на вносителите от Коалиция за България, трябваше да се набавят от отблокирането на 450 млн. лв. от резерва на касата. Така, както законопроектът предвиждаше, резервът трябваше да се намали от 829 779 000 на 379 779 000 лева.

Като „глътка въздух за здравеопазването“ определи депутатът от левицата Евгени Желев отблокирането на парите от резерва на касата. Той обясни, че с актуализацията ще има повече пари за дентална медицина, за лекарства за домашно лечение, медицински изделия, за медико-диагностична дейност.

Желев посочи, че в момента задълженията на болниците възлизат на 350 млн. лева, не заради преразход, а заради липса на финансиране. „Кой ви дава право парите от здравноосигурителни вноски да не се връщат в системата за здравеопазване“, попита от парламентарната трибуна Михаил Миков. Според него, ако резервът не се отблокира, хората ще се демотивират да си плащат здравноосигурителните вноски.

От ДПС заявиха подкрепата си за законопроекта, тъй като, по мнението на Нигяр Джафер, това е опит да се върнат отнетите пари за здравеопазване за 2010 година. Хасан Адемов от ДПС обясни, че е необходимо рационално разходване на парите за здравеопазване. Системата е в невъзможност да функционира, тъй като тя страда от неритмично изплащане на изработени от болниците пари, каза депутатът.

Иван Костов заяви, че „Синята коалиция“ няма да подкрепи законопроекта, защото, по думите му, НЗОК има много течове и не гарантира медицинска помощ за хората. Здравната каса е занемарена, лошо организирана и в нея е имало много частни интереси, смята съпредседателят на дяната коалиция.

Можем да подкрепим такава промяна, но след като видим НЗОК като една затворена банка, от която не изтичат пари, отбеляза Костов. Парите за здравеопазване са достатъчно, ако спре да се краде от тях, каза другият съпредседател на „Синята коалиция“ Мартин Димитров.

Промяна в бюджета на касата може да се налага, но това ще стане след обстоен анализ, направен от шефа й, какъвто в момента нямаме, посочи Менда Стоянова от ГЕРБ. Тъй като бюджетът на НЗОК е част от общата консолидирана фискална програма, актуализацията му трябва да се обсъди заедно с актуализация на държавния бюджет, обясни тя. Ако в нереформирана система - каквато е НЗОК, вложим 1 лев, 30 стотинки от него ще отидат в полза на системата, а 70 - в черните дупки в нея, каза Валентин Николов от ГЕРБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:43 | 12.09.22 г.
fallback