fallback

Симеон Дянков се зарадва на данните за бизнес климата

„Ударното разплащане“ с фирмите и ниското данъчно облагане са с основна роля за съживяването, смята финансовият министър

14:11 | 28.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

„Данните, изнесени от Националния статистически институт днес, са дългоочаквана от нас новина. Резултатите от анкетите на стопанските ръководители сочат, че те започват да ревизират в положителна посока очакванията си за съживяване на бизнеса. Макар и с мъничко, започваме да се отдалечаваме от дъното.“ Това заявява финансовият министър Симеон Дянков в обръщение, изпратено от пресцентъра на Министерство на финансите.

„Сигурен съм, че част от това съживяване се дължи и на стъпките, които предприехме по отношение на ударното разплащане на задълженията ни към бизнеса, както и на решението ни да запазим ниското данъчно облагане, колкото и неблагоприятно да е това по отношение на фиска”, допълва Дянков.

По-рано днес от СДС заявиха, че в првителството се водят неофициални разговори за повишение на ДДС, като според Мартин Димитров Дянков се опитвал да прехвърли отговорността за евентуалното решение върху сините.  

Междувременно от финансовото министерство обобщават изнесените данни на националната статистика:

Данните на НСИ сочат, че общият показател на бизнес климата в страната се покачва с 4,4% през месец април в сравнение с предходния месец.

Най-чувствително се покачва показателят на бизнес климата в промишлеността – с 5,6% спрямо март. Подобрява се оценката на ръководителите за настоящата производствена активност и очакванията за износа през следващите три месеца.

Показателят в сектора на услугите нараства с 4,4% спрямо март и се дължи на по-добрите оценки на мениджърите за настоящото състояние на предприятията и по-оптимистичните им очаквания за следващите шест месеца. По-благоприятни са оценките за търсенето на услуги и за заетите в сектора през последните месеци.

Показателят за бизнес климата в строителния сектор бележи ръст от 3.6%. Строителната активност се свива с по-бавни темпове, а през следващите шест месеца предприятията очакват повишен приток на нови поръчки.

Индикаторът за търговията на дребно бележи ръст от 2,5 на сто, което се дължи на по-оптимистичните очаквания на търговските предприемачи за състоянието на предприятията през следващите шест месеца.

Несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене остават най-големите проблеми пред българския бизнес в условията на икономическа криза.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:15 | 27.08.22 г.
fallback