fallback

Каолин с 18% ръст в неконсолидираните продажби за първото тримесечие

Неконсолидираната печалба на дружеството за тримесечието се удвоява на годишна база

10:04 | 28.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Каолин АД отчита 18% ръст на годишна база в неконсолидираните си приходи от продажби зa първото тримесечие на 2010 до 26 млн. лв., се казва в уведомление на дружеството, публикувано чрез БФБ.

Неконсолидираната печалба за тримесечието расте с 96% на годишна база до 668 хил. лв.

За четвъртото тримесечие на 2009 Каолин регистрира спад в неконсолидираните си продажби от 8,8% на годишна база, но печалбата се утрои спрямо година по-рано.

През миналата година консолидираните продажби на дружеството се понижиха с 5% до 135,6 млн. лв., а печалбата намаля наполовина до 4,86 млн. лв.

Натовареността на производствените мощности се е увеличила през първото тримесечие, се казва още в уведомлението. След газификацията на фабрика Игнатиево Каолин вече няма мощности, които да използват течни горива, което се очаква да подобри енергийната ефективност.

Керамичният сектор остава най-големия пазар за дружеството с ръст от над 75% в продажбите за тримесечието на годишна база в резултат на пазарната експанзия в Близкия изток и на други пазари.

Увеличен размер на приходите се отбелязва в хартиената промишленост и във варовиците за сероочистващи инсталации. Значително намаление на приходите се регистрира в строителния сегмент (около 48%), където основният пазар на дружеството е в страната.

Преди около месец дъщерното дружество на Каолин Соларпро Холдинг започна изграждането на фотоволтаични централи в Девня и Малко Търново.

Акциите на Каолин приключиха вчерашната търговия на БФБ на цена 5,25 лв., което представлява понижение от 5,2% от началото на годината и ръст от 69% за последната година.

Пазарната капитализация на компанията е в размер на 131,3 млн. лв.

Свързани компании:

Каолин АД(6K1)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:49 | 09.09.22 г.
fallback