fallback

Преглед на печата за 27 април

08:20 | 27.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

ВАС обяви за незаконна забраната за пътуване в ЕС заради дълг

в. Дневник

Забраната за напускане на страната, която се налага при неплатени дългове за над 5 хил. лв., противоречи на европейски директиви и на правото на свободно придвижване в ЕС. Това е констатирал Върховният административен съд (ВАС) по дело на гражданина Николай Паунов, на който столичната полиция е забранила да пътува в чужбина по искане на частен съдебен изпълнител.

Съдът мотивира решението си с Договора за създаване на Европейската общност, който гарантира правото на свободно движение на всички граждани на съюза, и с директива на Европейския съвет, която забранява на страните-членки да въвеждат каквито и да е ограничения за предвижването на хора, освен при съображения, свързани с обществения ред, обществената сигурност и общественото здраве.

България без газ от 2011 г.

в. Новинар

Преговорите с “Газпром“ за доставка на синьо гориво с гаранции за сигурността на доставките и без посредници са зациклили, съобщи изпълнителният директор на “Булгаргаз“ Димитър Гогов. “Газпром Експорт“ забавя срещите по обсъждането на предложенията на българската страна и затова Гогов е потърсил шефа на “Газпром“ Алексей Милер за провеждането на нов кръг от разговори. Всичко това се случва в условията на изтичащ в края на настоящата година договор с “Овергаз“.

Плугчиева няма да е вице на ЕБВР

в. Новинар

Депутатът от Коалиция за България Меглена Плугчиева няма да стане вицепрезидент на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Тя се прицели в поста още през януари. Пред "Новинар" бившият вицепремиер обясни, че на 21 април президентът на банката Томас Миров я е информирал, че настоящият премиер на Чехия Ян Фишер е приел предложението да стане вицепрезидент на ЕБВР.

Сметките на държавните фирми излизат в интернет

в. Сега

Финансовите отчети на държавните фирми и анализи към тях ще се появят в интернет до няколко месеца. Това предвижда проектопостановление на финансовото министерство, с което трябва да се реализира една от 60-те антикризисни мерки на правителството.

Според текста му търговските дружества, в които държавата държи над 50%, държавните предприятия и болниците ще трябва да представят счетоводен баланс, отчет за приходите и разходите и анализи към тях веднъж на три месеца, а също и годишни отчети. 

Прецедент: Прекратен е договор по ИСПА

в. Дневник

Първият прекратен договор по програма ИСПА заради забавено строителство и спорове за пари вече е факт. Той е за изграждането на канализационната мрежа на брега на река Марица в Димитровград. Изпълнител е германската компания "Хайткамп" и договорът е прекратен по нейна вина, съобщи зам. строителният министър Лиляна Павлова. Стойността на проекта е 8.87 млн. евро, като до момента фирмата е получила 30%.

Земята по-евтина от парче балатум

в. Стандарт

Цената на земята се срина. Нивите в Югозападна България паднаха под левче за кв. м. Достигнато е дъното с предлагане дори за 50 стотинки, заявиха брокери на недвижими имоти в Пернишко и Кюстендилско. Сделки обаче почти няма. Клиенти разпитват за по-апетитни терени, но собственици отказват да ги продават за жълти стотинки. Цените са паднали с 30% само за година и половина. Кризата удари и земеделските земи, разказаха от агенциите за имоти в Перник. В момента декарът в региона върви по 500 лв., което е 50 стотинки на кв. м. Дори парче балатум от най-нискокачествения е по-скъп от земята и не пада под 6 лв., коментират брокерите. Затова и стопаните са замразили продажбите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:52 | 03.09.22 г.
fallback