fallback

Преглед на печата за 26 април

08:08 | 26.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Вицепремиерът Дянков готви финансов мегаинспекторат в. Сега

Финансов мегаинспекторат се готви да създаде вицепремиерът Симеон Дянков, става ясно от предложените от него промени в Закона за вътрешния одит в публичния сектор. Идеята е в новото звено да се влеят сегашните инспекторати в митниците и в Националната агенция за приходите. "Целта е независимост и безпристрастност в проверките", пише в мотивите си Дянков.

През последната година се разбра, че инспекторатът на НАП например не работи добре и бившата му шефка Биляна Грозданова беше сменена. Шефът на инспектората на митниците Спас Шопов пък бе разкритикуван през миналата седмица от бившия началник на агенцията Емил Димитров-Ревизоро заради конфликт на интереси. От обясненията на митничар №1 Ваньо Танов обаче се разбра, че конфликтът е отпреди 6-7 години, че е недоказуем и че срещу Шопов няма данни за нарушения.

Управляващите замислят сливането на БНТ и БНР в. Сега

ГЕРБ обмисля възможността за сливане на БНТ и БНР под общо ръководство, за да се съкратят разходите. Това съобщи за "Сега" член на ръководството на управляващата партия. Идеята все още не е обсъждана в парламентарната група, но проверка на вестника показа, че депутатите са запознати с нея.

"Общо взето съм "за", ако идеята е работеща на практика и икономически изгодна", коментира Любомила Станиславова от ГЕРБ. Тя дори предположи, че е възможно двете държавни медии да се помещават в една сграда. "По оценки на експерти базата в БНТ е добра и би могла да поеме нуждите на националното радио", поясни депутатката. Но сливането в никакъв случай не би трябвало да стане за сметка на качеството на програмата. Колежката й от медийната комисия Йоана Кирова изрази личното си мнение, че е хубаво все пак БНТ и БНР да запазят известна самостоятелност, дори и да са под една шапка.

Боклукът в София се извозва по-рядко в. Дневник

Съдовете за отпадъци в София тази година се събират по-рядко в сравнение с миналата. "Кратността на битовото сметосъбиране е сериозно намалена с 15-20%", каза за "Дневник" зам.-кметът по екологията Мария Бояджийска. Кофите ще се изхвърлят по-рядко, за да се спестят пари и общината да успее да се вмести в определения за чистене годишен бюджет от 76 млн. лв. "На места в града може да се усеща, че по-рядко събираме боклука, но трябва да се вместим в бюджета", коментира Бояджийска. Причината е, че почистващите дружества всяка година претендират за по-високи цени, а парите на общината са едни и същи.

Над половината минерални извори стават общински в. Новинар

Над половината от минералните извори, собственост на държавата, които в момента не се експлоатират, ще бъдат прехвърлени на общините, съобщи шефът на дирекция "Води" в екоминистерството Асен Личев. Държавата ще отдава на общините находища на минерална вода за ползване за 25 години. Централизираният модел на управление е неефикасен, в момента тези води изтичат, без да се използват, коментира и екоминистърът Нона Караджова. По думите й в момента само 40% от минералните води се усвояват. Междувременно заместничката й Евдокия Манева съобщи, че всички предприятия у нас, които са получили квоти за 2009 г., могат да изтъргуват 6 млн. тона въглероден диоксид. Цената му в момента е до 14 евро на тон. Очаква се предприятията да влеят в бизнеса около 80 млн. евро.

Горят с почивки заради паспортите в. Стандарт

Хората масово отказват почивки зад граница заради забавянето на новите паспорти, алармираха туроператори. Средно по 8 човека на ден анулират резервации за екскурзии до Гърция и Турция. Причината е, че заради срив в системата през първата седмица за експресни поръчки новите документи невинаги са готови в предварително обявения срок.

Светкавична поръчка за лична карта е за 8 часа, бързата е за три дни, а обикновената става за месец. Заради огромния наплив от желаещи за нова лична карта и шофьорска книжка обаче документите невинаги са готови в деня, за който са обявени. За това доста хора, които още преди 2-3 месеца са се записали за почивка, отказват резервацията си и си искат обратно предварително внесените пари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:18 | 22.08.22 г.
fallback