fallback

Инвеститор със сертификат ще се става при вложение за 10 млн. лв.

Сертифицираните инвеститори ще придобиват собственост върху общински или държавни имоти без търг или конкурс

13:43 | 23.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

До три пъти се намаляват досегашните прагове за издаване на сертификат за клас „А“ и клас „Б“ инвестиции. Това предвиждат предложенията за промени в правилника за прилагане на Закона за насърчаване на инвестициите, каза по време на парламентарния контрол министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

В общия случай праговете за клас „А“ стават 20 млн. лв., за клас „Б“ - 10 млн. лв.

Министърът съобщи, че промените в правилника ще се обсъдят с бизнеса, академичната общност, общините и областите, като до десет дни започва съгласувателната процедура.

За издаване на сертификат за клас инвестиция се въвежда критерий за заетост, а не само за размер на инвестициите. При големи обекти с национално или регионално значение ще се допускат и по-гъвкави критерии за заетост, каза министърът.

Промените предвиждат също и право на придобиване на собственост върху общински или държавни имоти без търг или конкурс, на цени, по-ниски от пазарните, по данъчна оценка и без заплащане на държавни такси, при промяна на предназначението на земята, от общини, области, академични организации и инвеститори за приоритетни проекти.

В началото на седмицата стана ясно, че новият шеф на агенцията за инвестиции ще е Борислав Стефанов, който заменя на поста Стоян Сталев. Последният подаде оставка по лични причини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:57 | 06.09.22 г.
fallback