fallback

Все по-малко се возят в градския транспорт на София, изключение е метрото

Въпреки ръста на населението возещите се в градския транспорт намаляват с 12% за осем години

08:27 | 23.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

С 12% са намалели пътуващите в градския транспорт в София за последните осем години въпреки увеличаващото се население, сочат междинните данни от преброяването на пътниците, извършено от Центъра за градска мобилност.

Спадът има в наземния транспорт, докато пътникопотокът в метрото се е увеличил с 318% заради удължаването на първия лъч от „Обеля“ до „Младост“.

За последните осем години с 22% са намалели пътуващите в автобусния транспорт, с 23% - в трамваите, но от Центъра за градска мобилност отчитат, че причина за спада на пътуващите е и честите промени в маршрутите им заради строителството на метрото.

Най-малко е намалението на пътуващите в тролейбусния транспорт - със седем процента, но и това си има обяснение, тъй като голяма част от линиите минават през централната градска част, където динамиката качващи-слизащи е по-голяма отколкото в периферията на града.

Преброяването на пътниците в София започна в началото на март. До средата на май резултатите трябва да бъдат обобщени и предадени в Столичната община.

Специалистите от Центъра за градска мобилност отчитат в сравнение с преди осем години намаляване на пътуващите по някои основни линии в „Младост“. Наполовина са намалели пътуващите по 76-та, 88-ма и 305-та автобусни линии в сравнение с 2002 година. Подобно намаление се наблюдава и в „Дружба“, като най-силно то е изразено при пътникопотока в автобус 604.

Данните от преброяването сочат, че ежедневно 792-те превозни средства в градския транспорт - трамваи, тролейбуси, автобуси и метро возят общо 1,6 млн. души, което е с 12% по-малко от 2002 г. В същото време населението в София се увеличава, което според Центъра за градска мобилност води до извода, че това става за сметка на увеличения автомобилен поток.

В един нормален работен ден с градските автобусни линии пътуват общо над 714 хил. души, с крайградските - над 120 хил. души. Тролейбусният транспорт превозва над 210 хил. души, а трамвайният близо 370 хил. души. Влакчетата на метрото возят общо 187 хил. на ден.

Въпреки значителния спад на пътуващите в някои автобусни линии, други увеличават пътникопотока си - автобусната 111, която вози от „Люлин“ до „Младост“ е увеличила броя на пътниците, а обяснението е, че голяма част от тях я използват заради много разкрити нови обекти по Околовръстния път.

При тролейбусния транспорт най-значително е увеличението на пътуващите по 5-та линия.

С пет хиляди по-малко са пътуващите на ден по една от основните трамвайни линии - номер 5, докато с 11 хиляди повече се качват на ден в мотрисите по 10-та линия. Минимален е спадът на пътниците на ден по 20-а и 22-а линии.

Пътуващите по попадащата в чести спорове да се закрие или не - линия номер 8 за последните осем години са се увеличили, сочат междинните резултати от преброяването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:31 | 01.09.22 г.
fallback