fallback

150 млн. лв. от данък върху лотариите... Ако има начин да се съберат

Бюджетната комисия прие на първо четене да има данък лукс

18:29 | 22.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Въпросът как точно да се събере данъкът върху доходите, получени от граждани при участие в хазартни игри и т.нар. „игри на късмета“, ротативки и др., беше един от основните обсъдени в четвъртък от парламентарната комисия по бюджет и финанси. Депутатите дискутираха измененията в Закона за корпоративното подоходно облагане и още няколко подготвяни законови изменения.

С тези изменения се цели прилагането на някои от антикризисните мерки на правителството, конкретно при лотарийните игри и игрите на късмета - облагане с 10% на спечелените доходи.

Според изнесените данни от заместник-министъра на финансите Владислав Горанов за миналата година от такива игри са били спечелени близо 1,5 млрд. лв., което означава, че би могло годишно в бюджета от този данък да влизат „около 149 млн. лв.“

Горанов допълни, че като се имат предвид кризата и фактът, че законът се ще влезе в сила от средата на годината, очакваните приходи за 2010 г. от него ще са около 40 млн. лв.

В процеса на обсъждането обаче възникна въпросът как ще се събират данъци, когато някой е спечелил например жилище, хладилник, телевизор и други предметни и имуществени награди.

Предварителните разчети са въпросният късметлия до края на съответната година да плати една десета от стойността на спечелената предметна награда. Не стана ясно какво ще се случва, ако печелившият не разполага с исканите му суми за данъци върху наградите.

При паричните награди законопроектът предвижда те да се събират директно от организатора на играта. Например при печалба от хиляда лева организаторът ще плати на спечелилия 900 лв.

Депутатът от ДПС Йордан Цонев заяви, че той би подкрепил данъкът да бъде и 20%, но според него казината трудно ще изчислят каква е печалбата на всеки играч, дори и да искат. Той се позова на собствения си опит при работа в казино преди години.

Въз основа на посочените аргументи депутатите отложиха гласуването на първо четене на законопроекта за следващата седмица, въпреки че всички по принцип бяха съгласни, че трябва да има такъв данък.

За следващата седмица беше отложено и гласуването на първо четене на измененията в Закона за корпоративното подоходно облагане. Те касаят облагането с данък на премийния приход на застрахователните дружества, по-конкретно при общото застраховане се предвижда данъкът да е 3,5%, а при животозастраховането – 1%.

Според изнесените данни от директора на НАП Красимир Стефанов за миналата година оборотът на всички 39 дружества в България е бил 2,528 млрд. лв., а събраният данък върху печалбите в сектора малко под 6 млн. лв.

От изказване на присъстващия на заседанието представител на Дженерали България се оказа, че във въпросните цифри не е включен платеният от компанията данък, „който е около 30 млн. лв.“ Също така според данните на компанията само техният премиен приход за 2009 е 1,35 млрд. лв.

От асоциацията на застрахователите за пореден път изказаха несъгласие с готвените законови промени.

Практическият резултат от работата на бюджетната комисия в четвъртък беше приемането на първо четене на законовите изменения, предвиждащи въвеждането на „данък лукс“.

По време на разискванията стана ясно, че не са много обещаващи прогнозите за събираемостта и на този налог. Депутати от ДПС се позоваха на решение на Конституционния съд от 1997 г., според което не може да се вдига данък върху недвижими имоти в средата на годината. Така че ако се окажело, че данъкът няма да се събира отсега, а от догодина, ефектът му вече нямало да бъде нужен.

Собствениците на яхти и луксозни коли пък щели да регистрират имуществото си в чужбина и пак да избегнат плащането на данъци у нас.

Друго прието решение на първо четене бе и това да се орежат с 15% субсидиите за политическите партии за 2010 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:06 | 28.08.22 г.
fallback