fallback

Мoody’s: Повишение на рейтинга на България все още е възможно

Ревизираният дефицит за 2009 все пак се е оказал по-нисък от средните стойности за ЕС

16:02 | 21.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Повишаване на рейтинга на България все още е възможно през следващите 12-18 месеца независимо от обявеното неотдавна, че бюджетният дефицит за 2009 е доста по-висок от предварителните оценки, е съобщила днес Мoody’s Investors Service, се казва в прессъобщение на Министерството на финансите (МФ).

„Евентуалното повишаване на рейтинга обаче зависи от фискалната консолидация, стабилизираща тежестта на държавния дълг, както и от възстановяването на устойчив икономически растеж”, пише в съобщението на рейтинговата агенция.

Според Кенет Орчард, вицепрезидент и водещ анализатор в Moody’s, независимо от неотдавнашното съобщение на българското правителство за бюджетния дефицит за 2009 и 2010, рейтингът все още има възможност да бъде повишен до Baa2, ако по-високите разходи наистина са временни и дефицитът бъде намален значително през 2011 година.

През януари Moody’s коригира перспективата по рейтинга Baa3 на България от стабилна на положителна заради силния фискален резултат на правителството в икономическата криза.

Ревизираният дефицит за 2009 все пак се оказа по-нисък от средните стойности за ЕС и рейтинга Baa (съответно 5,9% и 4,9% от БВП), но сравнителното преизпълнение бе доста по-ниско от първоначално представеното, пише още в съобщението на Moody’s.

От агенцията за кредитен рейтинг добавят, че влошаващата се икономическа ситуация в Гърция би могла да се отрази и на българската икономика.

Макар че едва 9% от износа на България е насочен към Гърция, между двете страни има силни икономически връзки посредством банковия сектор и паричните преводи.

В резултат на това Moody’s очаква икономическият растеж на България да остане отрицателен през 2010, правейки фискалната корекция дори още по-трудна.

Орчард подчертава обаче, че прогнозите за съотношението дълг/БВП са то да остане под 20% през 2010. Съотношението лихвени плащания/приходи ще бъде около 2,6% в сравнение със средните стойности за Baa от 9,3%.

Според анализатора “България има третото най-ниско съотношение между държавен дълг и БВП в ЕС, а при среден матуритет от над седем години структурата на дълга е сравнително благоприятна”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:25 | 27.08.22 г.
fallback