fallback

Преглед на печата за 21 април

08:24 | 21.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Българската икономика ще остане в стагнация и тази година

в. Дневник

Българската икономика ще е в стагнация и тази година. Това прогнозираха експерти на рейтинговата агенция "Фич" и Международния валутен фонд (МВФ). Фондът е ревизирал прогнозата си за България до растеж на БВП от 0.2% за тази година, заяви представителят на организацията за България и Румъния Тони Либек, цитиран от агенция SeeNews.

Досега институцията очакваше свиване на българската икономика с 2.5% през 2010 г. "Очевидно е, че има светлина в края на тунела", е заявил Либек, според когото решаващо значение за растежа на икономиката ще има износът.

Веригите за храни - новият Клондайк в кризата

в. Дневник

Предприемачи от различни браншове се пренасочват към вериги за хранителни стоки, привлечени от сравнително запазените обеми на продажбите в сектора въпреки кризата в съчетание с предлагането на търговски площи на добри цени и на добри локации в големите градове.

Това се вижда от изникващите нови марки вериги по централните улици в София и Варна - "Йога", My Best, "Мандарин", "Полезно и приятно", "Верде". Новите играчи са от различни сектори - от търговия с канцеларски стоки, през продажба на мебели до финансови инвестиции.

По-голямата част от собствениците засега не желаят да се афишират публично и не искат да обявяват плановете си. Предпочитат да изчакат да се види как ще тръгне бизнесът, за да решат дали да инвестират в него дългосрочно.

Митниците изостават само с 200 млн. лв. от плана си

в. Сега

Постъпленията, вкарани от агенция "Митници" в бюджета за първите 3 месеца на годината, са със 185 млн. лв., или с 13% по-малко от записаното по план, сочи огласена вчера справка на сайта на АМ. От януари до края на март ведомството на Ваньо Танов е вкарало в хазната 1.26 млрд. лв. при план 1.44 млрд. лв.

Изоставането е основно в акцизите, става ясно от справката. За трите месеца са събрани общо 702 млн. лв., а е трябвало да бъдат внесени 864 млн. лв. За сравнение през същия период на м. г. от този вид налози митниците събраха 822 млн. лв.

28 години плащат дългове на бившите

в. Стандарт

28 години са нужни на строителното министерство за да разплати дълговете по подписани договори от предходния кабинет, за които няма осигурено финансиране. Това обяви регионалният министър Росен Плевнелиев. Поръчките във ведомството, завещани от тройната коалиция, са за 539 млн. лв. От 2009 г. досега са разплатени 94,2 млн. лв. Остават 280 млн. лв., а бюджетът на МРРБ е 10 млн. лв., и то преди да бъде съкратен с 10%, каза Плевнелиев.

Малките ферми остават без субсидии

в. Новинар

Фермерите, които отглеждат под 10 крави, няма да получават субсидии за отглеждане на животни. Това гласят промени в закона за животновъдството, обявени от зам.-министъра на земеделието Цветан Димитров. Те ще разполагат с преходен период от 2 години, през който ще могат да се обединят с други по-малки ферми или да закупят допълнително добитък, за да достигнат до необходимия минимум за получаване на субсидии, обясни той.

Според промените субсидии няма да има и за животновъдите, които нямат специално образование. За целта те могат да се запишат на курсове, за да получат нужния ценз.

ДПС брани кметовете си от проверките на властта

в. Сега

Ръководството на ДПС защити вчера своите кметове от проверките, на които са подложени от новото управление. "Категорично казваме не на политическата пристрастност и тенденциозните проверки", заяви зам.-шефът на партията Лютви Местан след заседание на централното оперативно бюро. Той попита колко проверки има в общини, управлявани от ГЕРБ, срещу 108-те проверки за работата на кърджалийския кмет Хасан Азис. Местан изтъкна, че някои от тях се предприемат за 13-и път, което говори за тенденциозност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:18 | 07.09.22 г.
fallback