fallback

Тютюнопроизводители в стачна готовност заради субсидиите

Субсидии очакват 150 хил. тютюнопроизводители, които през 2009 г. са произвели 52 хил. тона тютюн

17:15 | 20.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

ДПС очаква най-късно утре Министерският съвет (МС) да вземе решение за изплащане на субсидиите на тютюнопроизводителите за реколта 2009 г., съобщи заместник-председателят на ДПС Лютви Местан след заседание на Централното оперативно бюро на партията.

В момента тютюнопроизводителите са в стачна готовност и при липса на решение от МС те ще предприемат стачни действия, допълни депутатът от ДПС Алиосман Имамов.

Той уточни, че съгласно разпоредбите на гл. 6 от Закона за тютюна и тютюневите изделия тютюнопроизводителите имат право на държавна премия, която се изплаща до 1 май, в някои случаи, по изключение, до средата на май.

Имамов припомни, че субсидии очакват 150 хил. тютюнопроизводители, които през 2009 г. са произвели 52 хил. тона тютюн. Премиите, които трябва да бъдат разпределени по отделните сортови групи тютюн, са в размер на 116 млн. лева.

Очакваме утре МС да потвърди решението на Управителния съвет на фонд „Тютюн“ за размера на тези премии, което е най-справедливо, заяви Имамов. Той добави, че при решение на МС, в срок до 2 месеца премиите трябва да бъдат раздадени. Ще настояваме да бъде ускорено изплащането на тези премии не по-късно от средата на май, заяви Имамов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:59 | 02.09.22 г.
fallback