fallback

Предлагат за приватизация „Техноекспортстрой"

Държавните дружества „Монтажи" и „Промишлено строителство" също подлежат на продажба

14:03 | 20.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Държавната строителна фирма „Техноекспортстрой" ЕАД ще бъде обявена за приватизация, съобщи днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. Доскоро дружеството беше акционер от българска страна в проекта за петролопровода „Бургас-Александруполис".

В средата на февруари министър Плевнелиев съобщи, че на следващото заседание на правителството ще се бъде предложено да се извърши прехвърляне на държавния дял по проекта от държавната фирма „Техноекспортстрой“ ЕАД пряко към държавата в лицето на Министерството на финансите, което вече се случи. За целта от държавния бюджет на „Техноекспортстрой“ ще бъдат платени 50 хил. лв.

Мотивът беше, че по този начин финансовият министър лично ще извършва координацията и надзора по изпълнението на последващите ангажименти на държавата по проекта.

Държавните дружества „Монтажи" и „Промишлено строителство", които са към Министерството на икономиката и енергетиката, също подлежат на продажба, каза още Плевнелиев, цитиран от БТА.

Дружеството „Автомагистрали" засега не се предвижда да бъде приватизирано и вероятно този въпрос ще се реши през следващите месеци от правителството. Министър Плевнелиев коментира, че решението е свързано с въпросителни поради това, че „Автомагистрали“ има „животоспасяваща роля за магистралите“, ако частните компании, които ги поддържат, решат да стачкуват. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:50 | 12.09.22 г.
fallback