fallback

Гледат делото срещу бившия шеф на пътната агенция Веселин Георгиев

Като свидетели бяха разпитани министрите на финансите и на европейските въпроси от предишното правителство

12:22 | 20.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Днес Софийски съд гледа делото срещу бившия шеф на Агенция „Пътна инфраструктура“ (тогава фонд) Веселин Георгиев. Обвинението беше повдигнато в края на 2008 г. Според прокуратурата Веселин Георгиев е извършил престъпление по служба в периода юли 2006 - ноември 2007 г. Обвинението твърди, че е нарушен Законът за обществените поръчки (ЗОП) и Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки.

Георгиев е одобрил сключването на договори между ръководения тогава от него фонд и фирмите „Биндер" АД, „Инмат" ООД, и Гражданско сдружение „Инфраструктурни обекти", с цел да набави имотна облага за братята си Бойко и Емил Георгиеви, които са ръководели посочените фирми. От това са настъпили значителни вредни последици за страната ни, смята прокуратурата.

В хода на делото като свидели бяха разпитани бившият министър на финансите (сега депутат) Пламен Орешарски и бившият министър по европейските въпроси Гергана Паси.

Пламен Орешарски посочи пред съда, че в одитния доклад на KMPG за пътния фонд са се споменавали десетина съмнителни случая за конфликт на интереси, съобщи БТА.

По думите на Орешарски в доклада е имало посочени доста слабости и препоръки за подобряване на работата на пътния фонд. Орешарски казва още, че в няколко документа от Брюксел страната ни е била критикувана за това, че има слабости в системата за финансов контрол, както и че се споменават случаите на Веселин Георгиев и двамата служители на фонда Любомир Лилов и Иван Владимиров, срещу които в средата на 2008 г. започна дело с обвинение за корупция.

Предишният финансов министър заявява днес, че е имало проверка на инспектората, която е установила, че в случая с Веселин Георгиев има условия за потенциален конфликт на интереси, защото в УС на фирмата „Биндер", спечелила няколко конкурса на пътния фонд, е братът на Георгиев. Инспекцията е обхващала 8 договора, по които са платени милиони лева.

От своя страна, Гергана Паси като свидетел по делото срещу Веселин Георгиев казва днес, че след случая с Веселин Георгиев в пътната агенция, темата за конфликт на интереси е започнала да се появява във всеки доклад на ЕК. По думите на Паси, така се е зародила и идеята за закон за противодействие и разкриване на конфликта на интереси. „Недобре се гледаше на това, че в България нямаше добра система за финансов контрол“, допълва Гергана Паси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:45 | 04.09.22 г.
fallback