fallback

Асеновград-Табак не произвежда, но плаща на седмина по 1 190 лв. заплата

Дъщерното на Булгартабак холдинг отчита 78 хил. лв. загуба за три месеца

10:08 | 20.04.10 г.

Асеновград-Табак АД не произвежда, има продажби за първото тримесечие от едва хиляда лева, но поддържа личен състав от четирима служители, както и Съвет на директорите от трима души, показва отчетът на дружеството, публикуван чрез БФБ-София.

Разходите за персонала са за 25 хил. лв. за първото тримесечие на 2010 г., или по 1 190 лв. брутно месечно възнаграждение на човек.

Допълнително са похарчени 29 хил. лв. за външни услуги и 2 хил. лв. за материали, като общата загуба за тримесечието достига 78 хил. лв.

През 2004 г., на основание Стратегията за приватизация на Булгартабак холдинг АД, Надзорният съвет и Управителният съвет на Булгартабак - Холдинг АД приемат решение за преструктуриране на дъщерните дружества от групата, в т.ч. и Асеновград - Табак АД. На проведено извънредно Общо събрание на акционерите е прекратена дейността по производство, заготовка за износ и търговия с тютюневи изделия и външнотърговска дейност с тютюневи изделия. Булгартабак - Холдинг АД прекратява лицензионните договори с Асеновград-Табак относно производството на тютюневи изделия с марки, собственост на холдинга, а Министерски съвет отказва да издаде разрешение за производство на тютюневи изделия и отнема издаденото на дружеството едногодишно разрешение за производство на тютюневи изделия.

Всички тези решения ограничават дейността на Асеновград-Табак. През 2004 г. и 2005 г. са извършени съкращения на голяма част от персонала, тъй като дружеството работи минимално, а от 2005 г. на практика не осъществява дейност. Това обаче не му пречи да поддържа персонал и директори и да трупа разходи и да задлъжнява.

Към 31 март 2010 г. Асеновград-БТ дължи 192 хил. лв. на свързани предприятия и 55 хил. лв. на доставчици и клиенти. Към персонала и Съвета на директорите е сравнително стриктен, като задълженията му са само за 35 хил. лв., колкото са били и три месеца по-рано.

Доскоро Асеновград-Табак дори имаше петчленен Съвет на директорите, на фона на четирима служители, тоест по над един директор на всеки служител. От 17 декември 2009 г. обаче броят на директорите беше намален на трима.

Асеновград-Табак е ясен пример за неефективно управление на Булгартабак холдинг.

За последните 12 месеца акциите на дружеството поевтиняват с 93,33% до 0,2 лв. за акция.

Свързани компании:

Асеновград Табак АД /в ликвидация/(6AD)

Булгартабак - холдинг АД(BTH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:40 | 09.09.22 г.
fallback