fallback

Преглед на печата за 20 април

08:24 | 20.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Банката за развитие започва да плаща на бизнеса

в. Сега

500-те милиона забавени плащания на държавата от петък са тръгнали към бизнеса, както беше обещал премиерът Бойко Борисов. Всяка фирма с вземане към 31 декември 2009 г., което не е погасено към 31 март 2010 г., вече може да подаде заявление пред Българската банка за развитие (ББР), за да си получи парите. Това става ясно от съобщение на сайта на ББР.

На 31 март премиерът обяви, че до 15 дни държавата ще започне да разплаща просрочените 550 млн. лева по различни обществени поръчки.

Външно усложни и оскъпи визите за руски туристи

в. Дневник

Докато повечето държави в региона облекчават условията за руските туристи, за да минимизират загубите за сектора от кризата, България оскъпява и усложнява издаването на визи.

В петък българското посолство в Москва е съобщило на руските туроператори, че се спира използването на въведената преди две години електронна система за подаване на документи. Така всички компании трябва да носят на хартиен носител документите на своите групи.

Все пак може да се вдигат осигурителните вноски

в. Новинар

Поне 25-30 на сто от болничните са фалшиви и де факто източват бюджета. Това заяви директорката на Националния осигурителен институт (НОИ) Христина Митрева пред БНТ. С близо 17 милиона лева са се увеличили разходите на изплащане на болнични и то само за първите три месеца на годината.

„Ако не спре източването на осигурителните фондове, може да се стигне до повишаване на вноските”, закани се Митрева. Така всички ще станат нетърпими към нарушителите, коментира пък шефката на осигурителния институт идеята първите два дни от болничните да се плащат от работодателя, а третият от самия работник. Това била ролята на обществения контрол, уточни Митрева.

Рекламните приходи в печата се свиха с 30%

в. Дневник

Цели 30% спад на рекламните приходи в печатните издания за първите три месеца - това показва официалният мониторинг на агенцията за маркетингови и пийпълметрични изследвания TNS/TV Plan. Данните показват, че вестниците и списанията със сигурност са един от най-пострадалите медийни продукти в кризата.

Като се има предвид, че TNS/TV Plan изчислява сумите по официалните тарифи на съответните медии и не включва отстъпките, комисионите на рекламните агенции и бартерите, по-реални цифри биха се получили, ако се извадят между 10 и 50% от официалните стойности.

"Кредитекс": Малкият бизнес печели от индивидуални схеми за кредитиране

в. Дневник

Малките и средните фирми могат да увеличат печалбата си в пъти чрез индивидуални заеми, сочат наблюденията на небанковото дружество за кредитиране "Кредитекс". Според дружеството три основни елемента определят индивидуалната схема на финансиране. Това са правилното определяне на размера на заема, на начина на усвояване и на погасителния план.

Размерът на кредита зависи от реалните потребности от финансиране и доходите на фирмата. Важни са и задълженията и кредитната история на клиента, видът на обезпечението. От целта, за която се вземат средствата, зависи начинът на усвояването им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:10 | 29.08.22 г.
fallback