fallback

Държавата заведе дело за връщане на контрола над Пловдивския панаир*

Икономическото министерство се съмнява в законови нарушения

16:49 | 19.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) завежда съдебно дело пред Окръжния съд в Пловдив за връщане на мажоритарната собственост и пълния контрол върху Пловдивския панаир от страна на държавата. Това каза на пресконференция министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Проверка на министерството за приватизацията на дружеството е констатирала множество съмнения за закононарушения на Търговския и приватизационния закони, посочи министърът.

В момента делът на държавата в Международен панаир Пловдив ЕАД е 49,63%. Пълдин Туринвест АД на пловдивския бизнесмен Георги Гергов има 50,36%, а 0,01% се държат от частни лица, посочи Трайков.

Той обясни, че по време на Общи събрания на Международен панаир Пловдив, проведени през декември 2006 и март 2007, неправомерно е увеличен делът на Пълдин Туринвест, или поне има „сериозни съмнения“ за неправомерността.

Смята се, че нарушения е извършил и тогавашният икономически министър Румен Овчаров, който не е изпълнил стратегията за приватизация на Министерски съвет за панаира.

На въпрос на Investor.bg какъв е стремежът на държавата за изход от делото Трайков отговори, че биха искали да си върнат контрола върху близо 97% от акциите Пловдивския панаир.

Трайков съобщи още, че държавата е подала иск срещу Пълдин Туринвест за изплащане на дължимия дивидент за 2005 г. в размер на 1,4 млн. лв. По думите на министъра като цяло загубите на държавата от приватизацията на Международен панаир Пловдив се изчисляват на „десетки милиони лева“.

*Допълнено към 17:05

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:25 | 14.09.22 г.
fallback