fallback

Прогнозират 400 хил. евро загуби за българските авиопревозвачи

Компаниите са принудени да възстановяват на пътниците 100% от сумите за купените самолетни билети

14:29 | 19.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Загубите на българските авиокомпании заради отменените полети се очаква да достигнат 400 хил. евро, съобщи главният секретар на Асоциацията на българските авиокомпании Йовко Йоцев.

От организацията очакват въздушната обстановка да се нормализира до три дни, но това е трудно да се прогнозира, тъй като обстановката се променя бързо.

Компаниите са принудени да възстановяват на пътниците 100% от сумите за купените самолетни билети съгласно регламентите на ЕС, уточни Йоцев, цитиран от БТА.

По време на днешната сесия на европейските фондови пазари акциите на превозвачи и туроператори поеха рязко надолу заради продължаващия хаос в европейското въздушно пространство въпреки заявената готовност на част от летищата да започнат работа.

Една от малкото компании, която е обявила прогноза за загубите си от авиокризата, е туроператорът TUI Travel. Изчисленията показват, че за момента загубата на компанията възлиза на около 20 млн. паунда (30,6 млн. долара). Прогнозите са, че всеки ден, през който кризата продължи, ще струва още около 5-6 млн. лири.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:09 | 13.09.22 г.
fallback