fallback

Борисов: Усилията ни са за стабилна икономика, предстоят нови спецоперации

Разкритията през следващите седмици ще бъдат по търговията на алкохол и цигари, каза премиерът

13:30 | 16.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Много от знаковите хора в контрабандата вече са задържани, заяви премиерът Бойко Борисов по време на днешния парламентарен контрол.

В момента контрабандата е 50 на сто от търговията и държавата е загубила от това един милиард лева.

Разкритията през следващите седмици ще бъдат по търговията на алкохол и цигари - ще ви бъде интересно да гледате и да слушате, заяви Борисов.

Изказването си той направи след въпрос на представителя на левицата Корнелия Нинова относно мерките за възстановяване на българската икономика, приети с решение на Министерския съвет. При поставянето на въпроса си Нинова посочи, че безработните се увеличава, както и дефицитът, а „борбата с корупцията е хубаво нещо, но не разкрива работни места и не дава хляб на хората“.

„Усилията на правителството имат за цел запазване на стабилна макроикономическа среда и на валутния борд, при сегашния фиксиран курс на лева към еврото“, отговори й Борисов.

„Стремим се към поддържане на нисък и контролиран бюджетен дефицит в условията на криза и усвояване на европейските фондове с активното взаимодействие с ЕК, ОЛАФ и прокуратурата“, добави той. „Определихме 60 мерки за солидарно понасяне на последиците от кризата, в пряк диалог с работодателите и синдикатите.“

По предотвратяването на злоупотреби с бюджетни средства и данъчни измами се работи непрекъснато и всекидневно и резултатите са видни за всички, коментира още Борисов. Тези разкрития имат пряк спасителен за икономиката ефект, защото пресичат всички практики за източване на държавни средства и стигат до схемите, по които то е правено досега, добави премиерът. Уверявам ви, че те ще продължат, допълни Борисов. Резултатите идват бавно, но както виждате, операциите идват една след друга и ще стигнем до край, заяви премиерът.

В момента анализираме и разкриваме сключването на финансово необезпечените и сключените в нарушение на Закона за обществените поръчки договори, с които държавата е ощетена в изключително висока степен, посочи Борисов.

Направен е сериозен анализ и засега не се налага увеличаване на здравноосигурителната вноска, допълни Борисов. Работи се активно и за намаление на разходите на администрацията, добави той. Темпът на заплатите в държавните служби трябва да съответства с производителността на труда, отбеляза министър-председателят.

Не съм предполагал, че хората може да бъдат оставени с ползване за отпуск от по 200-300 дни, посочи Бойко Борисов. Премиерът призова синдикатите да не допускат „тази гавра с хората“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:09 | 14.09.22 г.
fallback