fallback

МВФ: Не сме говорили за 4% дефицит, нито за рискована фискална стратегия

От фонда коригират твърдения в пресата след среща на Яне Янев с представители на институцията

15:40 | 15.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

„Не сме казали, че дефицитът за 2010 г. ще бъде почти 4% от БВП.“ Това заявява в съобщение до българските медии Бас Бакер, ръководител на Мисията на Международния валутен фонд (МВФ) за България по повод твърдения в пресата след среща на лидера на РЗС Яне Янев с представители на фонда.

Бакер посочва, че определянето на почти 4% дефицит се отнася за натрупания дефицит за 2009 г. Миналата седмица правителството обяви, че дефицитът за 2009 г. е ревизиран до 3,7 на сто от БВП и точно това бе споменато в разговора, посочва Бакер.

„Ние не сме казали, че фискалната стратегия е рискована. Заключителното изявление след приключването на работата на мисията в България през март отбелязва, че съществуват рискове по отношение на заложената от правителството цел за дефицит в размер на 0,7% от БВП за 2010 г.“, се посочва в официалната позиция на МВФ днес.

Бас Бакер уточнява, че по време на мисията в началото на март той и екипът му е прогнозирал дефицит от 1,8% от БВП. От тогава до днес се оказа, че натрупаните задължения са по-големи, а приходите са разочароващи, но това частично ще бъде компенсирано от нови фискални мерки, посочва Бакер.

„Ние не сме критикували правителството. Както личи от Заключителното изявление, публикувано през март, ние сме съгласни с правителството по повечето въпроси“, се посочва още в днешното съобщение на фонда.

От мисията на МВФ у нас категорично отрекоха да са били предоставяни данни на български медии относно доклада за България, който в момента се подготвя и ще бъде предоставен на Борда на директорите на МВФ на 5 май. Този доклад не е бил обсъждан и с Яне Янев.

„Изслушахме стратегията на Янев, но нито сме я подкрепили, нито сме я критикували“, се казва в съобщението от МВФ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:22 | 12.09.22 г.
fallback