fallback

Маркет-мейкърът на Енемона стесни спреда двойно до 2,35%

В момента офертите на Юробанк са 9,155 лв. за купува и 9,37 лв. за продава

10:36 | 15.04.10 г.

Стеснихме спреда между офертите си купува и продава до 2,35% спрямо 5%, с които стартирахме преди месец. Това заяви за Investor.bg Преслав Китипов, директор Търговия с ценни книжа в Юробанк И Еф Джи, която е маркет-мейкър по позицията на Енемона от 12 март 2010 г.

В началото на сесията дори нашите оферти за по 500 акции бяха най-добрата оферта купува и най-добрата оферта продава, като впоследствие между тях бяха поставени други оферти и спредът беше стеснен допълнително, което ще даде стимул на търговията, уточни Китипов.

За изминаващия месец с маркет-мейкърски оферти при Енемона имаме ограничен обем от сделки, споделиха от банката.

Формулата на БФБ-София за изчисляване на спряда е цената на оферта продава, разделена на цената на оферта купува, минус 1 по 100 (%). Или Спред= (А/Б – 1)*100(%), където А е цената на оферта продава, а Б цената на оферта купува.

Според Правилника на БФБ-София маркет-мейкърът е длъжен да поддържа котировки през 90% от времето от: 1. началото на откриващия аукцион до края на междинния аукцион, 2. по време на прекъсванията за нестабилност, и 3. по време на закриващия аукцион.

В момента единствено при Енемона АД сред дружествата от SOFIX има маркет-мейкър.

На 12 март тази година Енемона АД обяви, че е купила сграда в София за 2,75 млн. евро, като цената е с 17% по-ниска от опцията, която съдържаше проекторешение за Общо събрание на акционерите.

На 2 април Комисията за финансов надзор регистрира привилегированите акции на Енемона и предстои регистрацията им за търговия на БФБ-София.

За последните 12 месеца акциите на дружеството поскъпват с 27,5% до 9,375 лв. за акция и 112 млн. лв. пазарна капитализация.

Свързани компании:

Енемона АД(E4A)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:57 | 04.09.22 г.
fallback