fallback

Преглед на печата за 15 април

08:04 | 15.04.10 г.

Агенция ще проверява сделките с външния дълг в. Сега

Народното събрание започна новата си сесия с изненадващо решение - да възложи анализ на спорните сделки с външния дълг на бившия финансов министър Милен Велчев от 2002 г. Мнозинството подкрепи предложението на "Синята коалиция" сегашният министър на финансите да натовари със задачата подчинената му Агенция за икономически анализи и прогнози, като привлече и външни експерти. Според лидера на ДСБ Иван Костов към днешна дата замените на стари облигации с нови дългови книжа по времето на кабинета "Сакскобургготски" са донесли около 1.6 млрд. евро загуби на България.

"Сименс" ще чака 8 месеца пари заради опашките за паспорти в. Сега

"Сименс - България" няма да получи нищо от договорените 116 млн. лева за новата система за издаване на лични документи още 8 месеца. Това обяви вчера вътрешният министър Цветан Цветанов, след като трета седмица МВР не съумява да обслужи нормално хиляди граждани и бави отпечатването на двойно и петорно платени карти и паспорти.

"Предстои "Сименс" да предаде протокол за приемане на системата. В двумесечен срок МВР трябва да се произнесе по забележките и констатациите по неизпълнението на договора и може да се търси съответната финансова компенсация", обясни Цветанов. По думите му ежедневно трябва да се произвеждат по 7000 документа, но все още се правели по 3000.

Докладът за състоянието на отбраната: Армията е скъпа и изостанала в. Дневник

България харчи за отбрана значителен икономически ресурс и в сравнение със съюзниците си от НАТО и ЕС страната поддържа една от най-мащабните и скъпи за данъкоплатците системи. Това са част от изводите в доклада на правителството за състоянието на отбраната и въоръжените сили през 2009 г. Предстои документът да бъде обсъден в парламента.

В него се посочва, че България е на първите места в ЕС по брой военнослужещи на глава от населението - 45 на 10 000 души. По този показател сме на второ място след Гърция (119 военни). По отношение на заделяния за отбрана дял от брутния вътрешен продукт България традиционно е сред първенците по натоварване на националната икономика.

"Мобилтел" продаде WiMax лицензa си на своя създател Красимир Стойчев в. Дневник

"Макс телеком" придоби националния WiMax лиценз на "Мобилтел", стана ясно вчера. Чрез тази технология става пренос на данни, включително безжичен интернет и телефония. Цената на сделката не беше обявена.

"Мобилтел" продава лиценза, тъй като ще се фокусира върху развитието на своята мрежа, изградена с несъвместимата технология UMTS, коментираха от компанията.

"Макс телеком", която се контролира и ръководи от Красимир Стойчев (създател на "Мобилтел"), и в момента има WiMax лиценз, но новозакупените 21 мегахерца ще му позволят да доставя по-бърз интернет до повече хора.

Продават куцото ТУ за 2,5 млн. долара в. Стандарт

Правителственият ТУ-154 М ще бъде продаден до края на годината. Оценката му вече е готова и е за 2,5 млн. долара, обяви транспортният министър Александър Цветков по Нова тв. Самолетът е в много добро техническо състояние, има малък брой пролетени часове. С него може да се лети извън ЕС. Моделът ТУ-154 е забранен да се използва в гражданската авиация в ЕС, вече е свален от експлоатация дори и от "Аерофлот".

Машината на няколко пъти аварира дори по време на полет с президента. Така нареченото куцо ТУ сега не се използва. Официалните ни делегации летят само с "Фалкона" и новия Еърбъс 319.

Брюксел разследва дълг на “Русе Индъстри” в. Стандарт

Европейската комисия започва разследване за плановете да бъде разсрочен дълг от 9,8 млн. евро на производителя на метални елементи "Русе Индъстри" към държавната хазна. Комисията има съмнения дали тази мярка е в съответствие с правилата в ЕС за оказване на помощ за оздравяване на компании. Трябва да сме сигурни, че мярката в полза на "Русе Индъстри" отговаря на правилата, т.е. компанията е жизнеспособна и помощта няма да окаже отрицателно влияние върху конкуренцията, каза комисарят по конкуренцията Хоакин Алмуния.

Доган на прокурор за пране на пари в. Новинар

Срещу лидера на ДПС Ахмед Доган е образувана прокурорска проверка за пране на пари заради комисионата му от 1,5 млн. лв., взета по четирите мегапроекта - хидровъзел "Цанков камък", "Доспат", каскада "Горна Арда" и язовир "Тунджа". Има екип от прокурори, следователи и дознатели под ръководството на обвинител от Върховната касационна прокуратура, който разследва сигнали за злупотреби в АЕЦ "Белене", "Цанков камък" и НЕК, заяви Роман Василев пред "Новинар". Вероятно има и данни, които уличават Доган в пране на пари, каза още зам. градският прокурор. Заради имунитета на лидера на ДПС проверката е образувана срещу неизвестен извършител.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:17 | 09.09.22 г.
fallback