fallback

Ударни законови промени за въвеждане на антикризисните мерки*

Държавните разходи се обвързват с постъплението на приходи, държавните компании вече ще внасят в бюджета 80% от печалбата си

12:42 | 14.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Правителството прие постановление за оптимизиране на месечното разпределение на разходите и трансферите/субсидиите по републиканския бюджет за 2010 г., съобщи пресслужбата на кабинета.

Коригирането им е в съответствие с чл. 31 от Закона за устройството на държавния бюджет, съгласно който разходите се извършват до размера на постъпилите приходи по банковите сметки на републиканския бюджет, като така се гарантира стабилност на фискалната позиция, се посочва в съобщението.

Постановлението цели извършването на разходите да бъдат съобразени с темповете на постъпването на приходите в бюджета.

По време на заседанието си правителството на практика прие част от решените антикризисни мерки. Към намалението на държавните разходи с 10% се прибавят орязване на субсидиите за политическите партии с 15%, от което се очаква да бъдат спестени около 7,5 млн. лв.

Правителството предлага и държавните търговски дружества да внасят в бюджета дивидент от 80% от чистата си печалба за 2009 г. Досега тези дружества бяха задължени да внасят 50% от печалбата. Мярката не важи за болниците. Очакваните допълнителни постъпления от това решение са 26 млн. лева.

Правят се промени в законите за корпоративното облагане, подоходното облагане, за местните данъци и такси и в данъците за акцизите и данъчните складове - също са част от антикризисните мерки.

В предлаганите промени за корпоративното облагане се сменя начинът на облагане на застрахователите и презастрахователите. Вместо корпоративен данък тези дружества ще се облагат с алтернативен данък върху застрахователните премии. Предлага се данъчната ставка за общото застраховане да е 3,5 на сто а за животозастраховането - 1,0 на сто. Предлага се и промяна на коефициента за месечните авансови вноски за 2010 година на тези дружества, като се повишава от 1,0 на 1,1 спрямо 2009 година.

Предлага се в закона за доходите на физическите лица да се въведе окончателен данък от доходите от парични и предметни печалби, получени от участие в хазартни игри.

В закона за местните данъци и такси се увеличава данъкът върху луксозните жилищни имоти и върху автомобили със застрахователна стойност над 70 хил. лв., както и върху ветроходните и моторни яхти и самолети, ако не се използват за стопански цели.

С промените в закона за акцизните стоки се въвеждат административно наказателни разпоредби за лицата, които манипулират техническите устройства, използвани за контрол върху акцизни стоки. Промяната цели да се подобри митническият контрол и да се ограничи дейността на сивия сектор в търговията с акцизни стоки.

С решение на МС се отменя нулевата данъчна ставка за биодизела, използван за отопление. Облекчението остава в сила само за моторното гориво.

*Допълнено към 12:50

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:56 | 03.09.22 г.
fallback