fallback

Инфлация от 0,2% през март

От началото на годината инфлацията вече е 1,4% спрямо бюджетна прогноза от 2,2% за цялата година

11:23 | 14.04.10 г.

Инфлация от 0,2% за март отчита Националният статистически институт (НСИ). От началото на 2010 г. инфлацията е 1,4%, спрямо бюджетна прогноза от 2,2% за настоящата година. През март ръст в цените се отчита основно при транспортните услуги (2,3%), облеклото и обувките (1,6%), алкохола и тютюневите изделия (1,7%).

През февруари инфлацията у нас беше 0,6% на месечна база, след 0,6% през януари (корекция от предварително обявените 0,7%) и 0,5% за декември. През ноември и октомври 2009 г. инфлацията беше по 0,1% на месечната база, а за септември 2009 г. месечната инфлация беше нулева.

На годишна база инфлацията през март 2010 г. е 1,3% поради дефлационните процеси през 2009 г.

Според европейската методология (т. нар. хармонизиран индекс на потребителските цени) инфлацията у нас през март 2010 г. и е 0,4%. Спрямо март 2009 г. инфлацията у нас (според еврометодологията) е 2,4%.

За януари-март 2010 г. инфлацията у нас според еврометодологията е 1,3%.

Сред изискванията за приемане в еврозоната е това средногодишното равнище в страната кандидат да не надвишава средното ниво в страните членки с най-ниска инфлация + 1,5 процентни пункта.

Положителните ефекти от инфлацията са подкрепа на приходната част на държавния бюджет, както и активизиране на инвестициите в реални активи (недвижими имоти, акции, бизнес) и на потреблението под страх от намаляване на покупателната стойност на парите.

Негативен ефект от инфлацията е понижаване на конкурентоспобоността на икономиката и намаляването на покупателната способност на населението.

През март 2010 г. спрямо предходния месец цените на стоките и услугите в потребителските групи са се променили, както следва според националната методология на НСИ:

- хранителни продукти и безалкохолни напитки - намаление с 0,1%; - алкохолни напитки и тютюневи изделия - увеличение с 1,7%; - облекло и обувки - увеличение с 1,6%; - жилища (наеми, текущ ремонт и поддържане), вода, електроенергия, газ и други горива - цените остават на равнището от миналия месец; - жилищно обзавеждане, домакински уреди и принадлежности и обичайно поддържане на дома - намаление с 0,4%; - здравеопазване - цените остават на равнището от миналия месец; - транспорт - увеличение с 2,3%; - съобщения - цените остават на равнището от миналия месец; - свободно време, развлечение и културен отдих - намаление с 1,5%; - образование - цените остават на равнището от миналия месец; - ресторанти и хотели - намаление с 0,3%; - разнообразни стоки и услуги - увеличение с 0,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:40 | 08.09.22 г.
fallback