fallback

Акция на седмицата – Софарма

С дружеството бяха сключени най-много сделки на БФБ през изминалата седмица

09:06 | 10.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Книжата на Софарма бяха избрани от екипа на Investor.bg за победител в тазседмичното издание на рубриката "Акция на седмицата".

Това бе позицията с най-голям брой сделки през седмицата (103) сред дружествата на борсата. Бяха прехвърлени 117 071 акции на обща стойност близо 470 хил. лв.

Книжата на Софарма приключиха седмичната търговия на БФБ на цена от 4,03 лв., което се равнява на пазарна капитализация в размер на 532 млн. лв. – най-голямата сред дружествата от SOFIX и BG40.

През изминалата седмица акциите на фармацевтичната компания прибавиха 0,75%. От началото на годината те са поскъпнали с 1,4%, а за последната година отбелязват ръст от 98%.

Софарма реализира 37% ръст в продажбите през март на годишна база, като увеличението на продажбите за вътрешен пазар е с 2%, а това за износ - с 83%.

Увеличението на годишна база през четвъртото тримесечие на 2009 бе с 33%, а за цялата 2009 г. ръстът е 10%.

През настоящата година се очаква запазване на приходите и печалбата на нивото им от миналата година.

Наскоро стана ясно, че Универсален пенсионен фонд (УПФ) Доверие (най-големият по размер на активите) през 2009 е увеличил дела си в Софарма АД с 1,12% до 1,68% от капитала на компанията.

Това е и най-голямата позиция в портфейла от български акции на фонда, оценена в края на миналата година на близо 13,5 млн. лв.

Фармацевтичната компания, от своя страна, притежава над 20% в Доверие обединен холдинг АД, а наскоро Телсо АД, която има над 5% от капитала на Софарма, придоби подобен дял и в холдинга.

Софарма е компанията, изразила най-ясно желанието си за листване и на борсата в Полша, тъй като полският пазар е изключително важен за нея. Двойното листване на акциите може да бъде осъществено най-рано през лятото.

Ценовите коефициенти на акциите на Софарма са както следва:

Ценови коефициенти 
P/E 11,59
P/B 2,02
P/S 1,02
Материалът е с аналитичен характер и не представлява препоръка за вземане на инвестиционно решение.

Свързани компании:

Софарма АД(SFA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:05 | 08.09.22 г.
fallback