fallback

Преглед на печата за 10 април

08:31 | 10.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Бизнес организации се обявиха срещу детайлното разкриване на възнагражденията в. Дневник Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и Асоциацията на директорите за връзки с инвеститорите (АДВИ) също се обявиха срещу проектопромените в закона за ценните книжа (ЗППЦК), които ще задължат публичните компании и небанковите финансови институции да дават детайлна информация за методиката на определяне на възнагражденията на мениджърите си.

В открито писмо до финансовия министър Симеон Дянков днес от двете организации твърдят, че регулаторът КФН предлага погрешно транспониране на препоръките на Европейската комисия.

Подобна регулация би наложила изисквания, ограничения и тежести, които ще доведат до ограничаване на конкуренцията, предупреждават експертите на асоциациите в писмото с искане ако бъде регламентирано подобно задължение, то да важи за останалата част от финансовия сектор (банките), мениджърите на предприятията за комунални услуги, ръководители на държавни институции и други.

За членовете на асоциацииите така написани текстовете създават явна дискриминация по отношение на лица, заемащи посочените длъжности, в зависимост от това дали работят за публични или непублични компании. Това важи с особена тежест за банките, от които само 5 са емитенти на ценни книжа, пишат авторите на писмото.

Държавата ще събира пари за горите през сметките за вода

в. Сега Вместо държавата да пристъпи към разваляне на порочните заменки на гори или поне да поиска доплащане на оценените за смешно ниски цени терени, тя се кани да събира нова такса от всички граждани. В сметките за вода вече ще има допълнително по 1 ст. на кубик такса "гора".

"Таксата вероятно ще е между половин и една стотинка на кубик на месец и ще се плаща или от домакинствата, или от водните дружества в рамките на утвърдените им цени", заяви вчера аграрният зам.-министър Георги Костов, който отговаря за горите. Годишният приход от тази такса според него ще е около 20 млн. лв. Ако обаче е 1 ст. на кубик, приходът ще е около 50 млн. лв. годишно.

Таксата ще се регламентира в бъдещия Закон за горите, който в момента се изготвя от ведомството. "Всяка година в България се ползват 5 млрд. куб. м питейна вода. От тях около 4 млрд. кубика идват от горските територии. Нито една стотинка обаче не се връща обратно в тях", мотивира се Костов.

Посрещат с оставки министър Борисова

в. Стандарт

Хора на здравния министър Божидар Нанев хвърлиха оставки. Трима от екипа на хирурга подадоха молбите си за напускане само два дни след като проф. Анна-Мария Борисова бе обявена от премиера Бойко Борисов за новото лице на ведомството. Зам.-министър д-р Валерий Митрев, съветникът на Божидар Нанев по лекарствената политика доц. Асен Дудов и шефът на дирекция "Лекарствена политика" д-р Валентина Платиканова написаха оставките си.

"Реших да постъпя по европейски, предполагам, че мотивът на колегите е същият", коментира пред "Стандарт" доц. Дудов. Той бе категоричен, че новият министър трябва да има свободата да избира екипа си. "Аз лично с удоволствие бих работил с проф. Борисова", допълни Дудов. Той уточни, че е поканен за съветник в здравното министерство лично от Нанев и има договор с него като физическо лице.  

Точат образованието с фалшиви ученици в. Новинар Схема за източване на държавни пари чрез записване на ученици „фантоми” в училища в Момчилград и Пазарджик. Това са открили регионалните инспекторати по образование. След проверки се установило, че шест деца от основното училище в момчилградското село Груево не учат там. За тях обаче от учебното заведение получавали издръжка от държавата. Станало ясно, че децата дори живеели в чужбина вече няколко години. Общо 66 деца учат в основното училище „Никола Вапцаров” в селото. За издръжка за всяко от тях школото получава по 1450 лева на година.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:26 | 01.09.22 г.
fallback