fallback

Започва одит на НЕК и на трите ЕРП-та

Държавата може и да получи дивидент от ЕРП-тата за 2009, сумата ще е "едноцифрена в милиони"

11:14 | 09.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Иницииран е регулаторен одит на НЕК и на трите електроразпределитени предприятия (ЕРП) съобщи днес пред журналисти министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков.

Одитът е заради оповестените по-рано тази седмица от премиера Бойко Борисов резултати от проверка, според която електрическата компания е продавала тока на по-ниски цени, отколкото го е купувала.

Трайков поясни, че трябва да се има предвид, че у нас по-голямата част от електроенергийния пазар е регулиран от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), така че цените на вътрешния пазар зависят от направените разходи и инвестиции от ЕРП-тата.

По думите му обаче трябва да се види доколко въпросните инвестиции са ефективни и полезни.

Относно въпроса за плащане на дивиденти от ЕРП-тата на държавата Трайков заяви, че вече е говорено с ръководствата на дружествата и някои от Надзорните съвети имат нагласата да бъде разпределен дивидент за 2009 г.

Министърът допълни, че за държавата, ако има такъв дивидент, ще бъде разпределена една трета от сумата и очакванията са за „едноцифрени суми в милиони“.

„В държавната част на енергетиката има хора, които би трябвало да се притесняват“, каза още Трайков, без да цитира конкретни имена. Той само допълни в тази връзка, че в България например се продават най-скъпите въглища в Европа.

На журналистически въпрос за евентуално одържавяване на ЕРП-тата Трайчо Трайков коментира: „От моя гледна точка този въпрос не стои на дневен ред. Теоретично има две възможности за това – едната е държавата да реши да изкупи дела на ЕРП-тата и съответно да намери пари за това. Другата възможност е, ако ЕРП-тата не изпълняват задълженията си по лиценз, ДКЕВР да им го отнеме“.

Още по темата:

Какво каза премиерът на министрите във връзка с „пладнешкия обир“ на ЕРП-тата

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:25 | 06.09.22 г.
fallback