fallback

Анкета: 76% искат оптимизация на държавните разходи

Само 1% са съгласни на увеличение на данъчно-осигурителното бреме

10:53 | 08.04.10 г.

Очертаващият се бюджетен дефицит на България за 2010 г. да бъде овладян с реформи и оптимизация на държавните разходи, предлагат 76% от гласувалите в анкета на Investor.bg 1 752 читатели.

Едва 1% са склонни на увеличение в данъчно-осигурителното бреме.

И двете мерки се подкрепят от 8%. Решение на проблема с приватизация виждат 7% от гласувалите, а според 7% има и друг начин.

Едва 2% не могат да преценят.

Сами по себе си приватизацията и емитирането на дълг не са начин за намаляване на дефицит, а за финансирането му. Доколкото приватизацията е еднократен приход, тя не е със същия статут в приходната част, както регулярните данъчно-осигурителни приходи и е временно решение. Емитирането на дълг не е зададено, като отговор в анкетата, тъй като това не е приход, а начин за финансиране на вече направено превишение на разходите над приходите.

Държавен разход, който може да се оптимизира е 1/3 от разходите на НЗОК, които средства не са за лекарства. Такива са плащанията за лекарства, които струват стотинки, например 54 ст. Вместо само 54 стотинки НЗОК плаща и 1 лв. за банков превод, 1 лв. за обработка на рецептата на аптеката, има служители които да администрират процеса, а самия пациент плаща 2,4 лв. потребителска такса, за да получи рецептата.

Така за лекарство от 54 стотинки се натрупват още 4,4 лв. други разходи, плюс разходите за служители в НЗОК, което е идеален пример за неефективна бюрократичност, която за да достави социална придобивка (лекарство от 54 ст.) пилее много повече пари, които общо са 1/3 от разходите на НЗОК.

Друг подобен пример е платена, но дотирана телефонна линия на КФН, която функционираше 5 години и половина. Тази линия дублираше както Информационния център на КФН (на място в институцията), както самия сайт на регулатора, така и огромното количество информация по темата в интернет.

Списъкът може да бъде продължен до безкрайност с розови автомобили BMW в Министерството на отбраната и много други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:32 | 10.09.22 г.
fallback