fallback

Американци пак искат да строят нов блок в Козлодуй, интерес и за Кремиковци

Това са част от новините около посещението на икономическия министър в САЩ

18:09 | 07.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Американската компания „Уестингхаус” заяви интерес за участие в бъдещ търг за изграждане на нова ядена мощност в АЕЦ „Козлодуй”. Това е станало ясно при срещата във Вашингтон на министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков с ръководството на компанията, която има и готовност да лицензира горивото си за работа с руски ядрени реактори у нас, съобщиха от Министерството на икономиката и енергетиката.

Ръководството на „Уестингхаус” е представило пред Трайков възможностите на ядрения реактор тип „AP1000“.

За интерес на групата към инвестиции в АЕЦ „Козлодуй“ се говори от миналата година.

Министър Трайков е на официално посещение във Вашингтон и Питсбърг по покана на американската страна. Той е представил развитието на българската икономика и възможностите за участие в международни проекти на кръгла маса, организирана от Атлантическия съвет на САЩ. Представителите на Атлантическия съвет са проявили интерес към финансовата ситуация в България и активността на страната ни за присъединяване към еврозоната.

Министър Трайков е разговарял с изпълнителния директор на EnerSea Пол Бритън възможността за транспортиране на компресиран природен газ от Азербайджан през Черно море до България. Компанията е представила пълно транспортно решение за пренос, като е била обсъдена и възможността за участие на български фирми в изпълнението на проекта.

Възможностите за американски инвестиции в металургичния комбинат „Кремиковци” пък са били предмет на разговора с генералния мениджър на US Steеl Скот Саломон.

Министър Трайков е разговарял и с представители на компании от военнопромишления комплекс. С директора в Lockheed Martin Стив Уилиямс са обсъдени възможностите за участие на американската компания в офсетни програми у нас, включително предварителен офсет.

От американска страна е проявен интерес към приватизацията на компании от военнопромишления комплекс. Интерес е проявен и към сътрудничество с български IT компании.

Световната банка (СБ) може да съфинансира рехабилитацията на пътна инфраструктура в България, е станало ясно при срещата на Трайчо Трайков във Вашингтон с президента на финансовата институция Робърт Зелик, който ще посети България през юли тази година.

При разговора на Трайков със зам.-секретаря в Департамента по енергетика Дан Понемон, българският министър е поискал съдействие от САЩ за намирането на стратегически инвеститор за АЕЦ Белене.

Редица американски компании са изказали желание да подкрепят български партньори с ноу хау или да ги наемат като подизпълнители по IT технологии и инфраструктурни проекти, допълват от икономическото министерство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:51 | 07.09.22 г.
fallback